Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hus i Söderhamn kan byggas i trä: "Det finns många fördelar"

Bygg fler hus i trä, tyckte en motion som kom upp i kommunfullmäktige under måndagen. Bra förslag enligt de flesta, men Sverigedemokraterna höll inte med.

Kommunfullmäktiges sammanträde kom till största del att handla om motioner, särskilt eftersom flera av dem inte hanns med under mötet i början av april.

En av dem handlade om att ta fram en träbyggnadsstrategi i Söderhamns kommun. Den lämnades in av Ove Söderberg (S), Jonna Källström Böresson (V) och Claes B Jacobson (MP) i maj förra året. Målet är helt enkelt att fler hus ska byggas i trä.

Läs mer: Söderhamns kommunfullmäktige – vi rapporterade live

Det kommunala bostadsbolaget Faxeholmen har varit positiva till förslaget, och det har även majoriteten av kommunstyrelsen samt kultur- och samhällsservicenämnden. Därför var förslaget till kommunfullmäktige att säga ja.

Bland de positiva aspekterna lyfter man att trä är det mest kostnadseffektiva materialet, och att det dessutom skulle kunna leda till fler lokala jobb inom skogsnäringen.

Men Sverigedemokraterna tyckte annorlunda.

– Vi anser inte att kommunfullmäktige ska förorda vilket material vi ska bygga med, det bör vara en fråga för branschorganisationen att ta hand om, sa Daniel Persson (SD).

Han påpekade också att han läst flera undersökningar som visar att trä kanske inte är så bra som man kan tro.

Läs också: Nej till motion om fler oppositionsråd i Söderhamn

Daniel Persson fick dock mothugg av Claes B Jacobson (MP):

– Jag har också läst en massa undersökningar. Men trä som växer binder koldioxid, det är en självklarhet. Det finns många fördelar. Med det säger man inte att man måste bygga i trä, sa han.

Sven-Erik Lindestam (S) som lyfte att trä, tvärtemot vad man kanske man tro, är ett mycket tåligt material.

– Visste ni att världens äldsta träd finns i Sverige? Uppe i Jämtland, på Fulufjället. Det är 9 500 år gammalt, så att trä inte är hållbart stämmer ju inte heller.

Läs också: Han skapar nytt av gammalt

Med undantag för Daniel Persson var ledamöterna som tog plats i talarstolen positiva till motionen och det blev ett ja i kommunfullmäktige. Arbetet med att ta fram direktiv för en träbyggnadsstrategi kommer att göras under nästa år.