Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hjärtstartare behövs i samhället

Fem sökbara hjärtstartare finns i Hudiksvalls kommun, och två i Nordanstigs kommun. Men fler hjärtstartare behövs enligt Hjärt-Lungfonden.

I Gävleborg finns det 47 registrerade hjärtstartare på Eniros kartor på internet. Det är dubbelt så många jämfört med för ett år sedan. Men enligt Hjärt-Lungfonden behövs det ännu fler hjärtstartare utplacerade i samhället.

Sökbara hjärtstartare är ett samarbete mellan Sveriges Hjärtstartarregister, Eniro och Hjärt-Lungfonden. På Eniro kan man söka på hjärtstartare och se på vilka platser de finns utplacerade. Snabb tillgång till en hjärtstartare är enda möjligheten att rädda den som plötsligt drabbas av hjärtstopp.

– Det är väldigt angeläget att det blir fler hjärtstartare ute i samhället. Vårt mål är att öka siffran på de som överlever ett hjärtstopp, säger Anna Sjödin, pressinformatör på Hjärt-Lungfonden.

Varje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, men bara 500 överlever. Hjärt-Lungfondens mål är att på tio års sikt rädda 1 200 liv varje år med hjälp av forskning kring hjärtstopp, fler hjärtstartare och en ökad kunskap om hjärt- och lungräddning i samhället.

– Vi uppmanar företag och privata personer att skaffa en hjärtstartare och registrera den. Och man kan själv gå in och söka på internet för att se var den närmaste hjärtstartaren finns där man brukar vara. På det viset vet man var en hjärtstartare finns om olyckan är framme, säger Anna Sjödin.