Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler har blivit av med körkortet i år

Under första halvan av året har 582 personer mist körkortet i Gävleborgs län. En ökning med 20 procent jämfört med samma period 2014.

Annons

Statistiken kommer från Transportstyrelsen, den myndighet som har i uppdrag att återkalla körkort. Maria Lundberg Ohlsson är chef för körkortsavdelningen. Hon tror inte att anledningen till ökningen av återkallade körkort skulle bero på att Gävleborgarna är mer benägna att begå trafikbrott än andra, snarare beror det på större fokus från polisen.

– Möjligtvis kan man tänka sig att trafikpolisen varit lite mer aktiv, säger hon.

Rattfylla allt vanligare

De flesta som har blivit av med körkortet har fått det återkallat efter någon form av trafikbrott, till exempel att ha kört för fort eller mot rött. Men det finns en anledning till återkallande som sticker ut. Mest ökar antalet körkort som återkallas på grund utav att föraren kört rattfull.

Ännu finns det ingenting som förklarar ökningen men Peter Drake, kommunikationschef på polisens region mitt, tror att det rör sig om rena tillfälligheter. Ännu kan siffrprna jämnas ut till det normala, menar han.

– Vi vet inte hur andra halvan av 2015 kommer att se ut, kanske närmar vi oss siffrorna från 2014 då, säger han.

Trots ökningen i Gävleborgs län är siffrorna stabila i resten av Sverige. I hela landet är antalet återkallade körkort ungefär detsamma som förra året, enligt Transportstyrelsen.