Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler gävleborgare fick körkortet återkallat i fjol – här är de vanligaste orsakerna

Antalet återkallade körkort i Gävleborg ökade med sex procent under 2017 jämfört med året före. Det visar färska siffror från Transportstyrelsen.

Annons

I fjol fick 1 061 gävleborgare sitt körkort återkallat. 2016 var motsvarande siffra 1 000, vilket innebär en ökning med sex procent.

Den absolut vanligaste orsaken till att körkort återkallas är väsentliga överträdelser i trafiken, vanligen fortkörning. I Gävleborgs län har den kategorin ökat med nästan 13 procent det senaste året, från 453 under 2016 till 511 under 2017. Det är den orsak som ökat mest.

Men många får det också indraget med anledning av medicinska skäl och rattfylleri. I Gävleborgs län ökade körkortsåterkallelserna som skedde på medicinska grunder med cirka sju procent från 2016 till 2017, från 294 till 315.

– Det är glädjande att se en sådan ökning. Det innebär att läkare i högre utsträckning anmäler till oss när en patient får en sjukdom som kan påverka lämpligheten att köra bil. Det är positivt för trafiksäkerheten, säger Lars Englund, chefsläkare vid Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.