Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fyrhjulingar förstör skoterleder

Många fyrhjulingar åker runt på privat mark trots att det är olagligt, vilket har skapat problem för Lokattens skoterklubb i Hudiksvall.

– Snart kan vi inte längre köra på lederna och vi har kontaktat polisen om vårt problem, det blir värre och värre för varje år, säger Per Åke Persson som är ordförande i Lokattens skoterklubb.

Lokattens skoterklubb i Hudiksvall har de senaste fem åren tampats med att få behålla sina tillstånd för att utnyttja skoterlederna som finns i kommunen. Detta på grund av de fyrhjulingar som kör olovligt på skoterlederna trots förbudsskyltar. När de ertappas påstår de sig ha fått tillstånd att köra av klubben.

– Det har blivit en halvtidssysselsättning att hantera klagomålen från markägarna men det är ju polisens ensak att få tag i fyrhjulingarna, säger Per Åke Persson.

Enligt terrängkörningslagen får enbart nyttofordon, räddningstjänsten och i viss mån markägaren utnyttja lederna. Dock åker ofta fyrhjulingar i grupp på skoterlederna utan registreringskylt och med hjälm på, vilket gör dem omöjliga att identifiera.

– Det är ett enormt problem. Våra skotrar förstör ingen mark när de körs, men fyrhjulingar gräver ned hjulen i marken och drar upp rötter. Det är klart att ägarna blir förbannade, säger Håkan Jägervang som är examinator för terrängkörning.

Skoterklubben har en samarbetsgrupp med både myndigheter och skogsnäringslivet, där detta problem ofta har diskuteras. Från polisens sida kan händelserna enbart åtgärdas om de polisanmäls .

– För oss är det som att hitta en nål i en höstack. Man måste anmäla när det sker och inte i efterhand, som med all buskörning måste de ertappas i akten. Vi kan tyvärr inte göra något först folk anmäler och att de boende vill bevara sin grannsämja försvårar vårt jobb, säger Hudikpolisen Daniel Johnson.