Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler enkelrum behövs på sjukhusen

Eget rum på sjukhuset – låter det som en utopi? Faktum är att behovet av eget rum – enkelrum – stadigt har ökat.

Det är i första hand inte en fråga om komfort och bekvämlighet för patienten utan framför allt en fråga om patientsäkerhet och en minskning av infektionsspridningen. Flera landsting planerar för enkelrum vid ny- och ombyggnader av sjukhusen. Nya Karolinska sjukhuset är det mest kända exemplet, men samma gäller Akademiska sjukhuset, Borås, Västerås, med flera.

Det är framför allt problemen med en ökande antibiotikaresistens och det stora antalet vårdrelaterade infektioner i vårt landsting, som har aktualiserat det ökande behovet av enkelrum. I Gävleborgs län sjukhusvårdas i snitt tio procent av patienterna för en vårdrelaterad infektion. Alla infektioner går naturligtvis inte att undvika. Av en revisionsrapport framgår dock att enbart de undvikbara vårdrelaterade infektionerna, förutom patienternas lidande, beräknas kosta landstinget mellan 30-50 miljoner. Nyligen kunde vi läsa (Ljusnan 5/2) att antalet personer som bär på antibiotikaresistenta tarmbakterien VRE i Gävleborgs län fördubblats på några månader och läget uppges nu sämst i hela landet. En faktor som påverkar spridningen av dessa multiresistenta bakterier är bland annat att sjukhusens vårdavdelningar har få enkelrum. Självfallet spelar också personalens (och patienternas) följsamhet till hygienrutinerna stor roll liksom att städningen är optimal.

Sammantaget visar detta på behovet av flera enkelrum på våra sjukhus. Då skulle riskerna för att vårdrelaterade infektioner sprids minskar. Det går i längden inte heller att försvara att svårt sjuka patienter ska behöva dela patientsal med främmande människor, kanske av motsatt kön, och med små möjligheter att värna sin personliga integritet. Det är viktigt att också Landstinget Gävleborg beaktar dessa fakta i sitt patientsäkerhetsarbete och i sina lokalförsörjningsplaner. När ny-, om- eller tillbyggnader planeras måste alltid behovet av flera enkelrum beaktas. För att få besked om hur det ligger till med planeringen för fler enkelrum i vårt landsting har jag nu interpellerat det ansvariga landstingsrådet i frågan.

Leif Jonsson (FP)

Arbrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel