Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler elever kan ha rätt till skolskjuts

Elever som väljer en annan skola än den som kommunen anvisat, har nu en möjlighet att få skolskjuts eller busskort.

Annons

Den nya skollagen ger fler elever rätt att få skolskjuts eller busskort.

Tidigare hade elever som valde att gå på en friskola eller annan kommunal skola än den som kommunen placerat eleven i, inte rätt till skolskjuts eller busskort.

Nu öppnar sig alltså en ny chans för de eleverna och ansökningarna har börjat komma in till kommunen.

I Hudiksvall kan det till exempel innebära att elever som bor i Hög eller Rogsta kan få busskort även om de väljer att gå på Läroverket istället för på Östra skolan där kommunen placerar de eleverna.

Eleverna uppfyller villkoren för att få busskort om de går på Östra skolan och då innebär det ingen merkostnad för kommunen att ge de busskort även om de väljer Läroverket.

Men elever som till exempel bor i Forsa har inte samma förutsättningar. De har inte rätt till busskort om de väljer Läroverket, eftersom de inte skulle ha fått busskort om de gått på Lunds skola.

Det gäller alltså att kommunen bara behöver erbjuda skolskjuts eller busskort om det inte innebär organisatoriska eller ekonomiska svårigheter.