Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler elever förlorar studiebidraget

Av de 1 800 eleverna på Bromangymnasiet var det 42 som skolkade så mycket att de fick sitt studiebidrag indraget under förra läsåret.

- Det är ett tydligt tecken på att en ung person är på väg att misslyckas med sin utbildning, säger Klas Elfving, pressekreterare vid Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Aldrig förr har så många svenska gymnasielever fått sina studiebidrag indragna på grund av att de missar för många lektioner.

För två läsår sedan skolkade Bromangymnasiets elever motsvarande en halv dag i veckan. Därför har skolan jobbat aktivt mot skolket och engagerat eleverna att ta ansvar för sina kamraters närvaro på lektionerna. Bland samhällsvetarna i årskurs två pågick i vintras en tävling med målet att öka närvaron. Det utföll så pass bra att eleverna belönades med en utflykt.

Skolket som sådant har troligen inte ökat, utan förändringen beror på att skolorna tar mer allvarligt på elevernas frånvaro och rapporterar det till CSN.

Bland skolarna är sex av tio pojkar och skolket är en signal på att eleven håller på att misslyckas med sina studier. Fyra av tio elever som mister sitt studiebidrag

lämnar sina gymnasiestudier utan examen.