Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler duschar i köket - lösning på bostadsbristen?

De kommande veckorna drabbas Hälsingland av en kollektiv utvandring. Unga vuxna som lämnar hembygden i jakt på lycka utomsocknes. Det har hänt förut. Men olikt Vilhelm Mobergs Karl-Oskar och Kristina är det inte Atlanten som ska korsas. Den utvandring jag pratar om är betydligt mindre desperat men desto regelbundet återkommande. Det är dags för terminstart för högskolan.

Annons

För många förknippas högskolestarten också med den första egna bostaden. Flick- och pojkrummen packas ihop för att återskapas i lite vuxnare variant på orter som Uppsala, Umeå, Gävle och Stockholm. Om man har tur vill säga. Rapporteringen om bostadsbrist för studenter börjar bli en hösttradition. Många är de exempel vi får ta del av där entusiasmen över den nya utbildningen och de nya kompisarna grusas med oro över var man får släcka nattlampan framöver. 

Bristen på bostäder för unga har varit på den politiska tapeten sedan Tage Erlander blev pressad av Ortmark & Co i frågan på 60-talet. Hösten 2011 är inget undantag. Frågan har lyfts fram av politiker över hela den politiska skalan. Men det är som om de goda intentionerna aldrig förvandlas till reda bostäder.  

Nyligen besökte jag en vän i Danmark. När jag ville duscha var det bara att ta plats mellan kylskåpet och skafferiet. Det var nämligen där duschkabinen stod. Barockt tycker svensken. Inte så knussligt tycker dansken. Säkert får han medhåll av andra européer - svensk boendestandard är jämförelsevis mycket hög. Ibland känns det som om vi renoverar intill idioti. Som om livet inte vore komplett utan ett helkaklat badrum och kyl i borstat stål.

Enligt Boverket råder det brist på bostäder för ungdomar i 149 kommuner - det är alltså långt fler än studenter som är drabbade. Man undrar hur situationen skulle förändras om vi sänkte ribban lite för vad som räknas som ett fullgott boende? Nog skulle det påverka kostnaderna och därmed utbudet om vissa lägenheter kom med läger standard. Det är nog fler än dansken som skulle vänja sig med en dusch utanför det egna badrummet i utbyte mot ett hem man kan kalla sitt eget.  

Mer läsning

Annons