Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler byar får fiber: "Vi jobbar nu väldigt hårt för att få ihop det här"

I två år har det varit stopp för bidrag till bredbandsutbyggnad i byarna. Nu kommer nya modeller för bidragen och Ljusnet planerar flera större projekt framöver. Bland annat hoppas man på en samverkan med Fortum, som ska gräva ner elledningar i byarna väster om Järvsö.

Annons

– Vi har en dialog både med byarna och med Fortums entreprenör om att försöka samförlägga där, säger Per Eriksson, verksamhetsansvarig på Ljusnet.

Utmaningen i det projektet är att hinna få bidrag, vilket de enligt Per Eriksson söker både från Tillväxtverket och från Jordbruksverket.

– Men vår bedömning i nuläget är att det ska kunna genomföras. Just nu diskuterar vi priser och gör vad vi kan för att utnyttja den samförläggningen.

Modellen för att få bidrag har förändrats och för Jordbruksverket gäller det nu att tillräckligt många av de fastboende i ett område är intresserade av att ansluta sig. En kombination av antal hushåll och storlek på områden används i ett poängsystem för att prioritera projekt.

– När det gäller anslutningsgraden så behöver 85 procent av de fastboende vara med. Då spelar det ingen roll hur stort området är. Sedan försöker vi slå ihop flera byar för att få stora projekt, säger Per Eriksson.

Samverksansprojektet med Fortum handlar om byarna mellan östra delarna av Säljesta, Vålsjö och ner till Nordsjö. Men även andra byar i området är välkomna att visa intresse.

– Vi vill ju att projektet ska bli så stort som det bara går och få med alla byar där. Vi jobbar nu väldigt hårt för att få ihop det här.

Det finns flera andra områden i kommunen där en hög andel av de fastboende vill ha fiber.

– De som har haft ett högt intresse sedan länge är byar väster om Färila, som Veckebo, Ed, Hovra och Näsberg. Där har vi ett projekt som vi ser det. Söder om Järvsö, från Kramsta och neråt, har de haft ett stort intresse sedan i våras. I Föne finns ett stort intresse. Vi hoppas att det här kan sprida sig så att vi får med så många som möjligt.

Ljusnet har fått uppdrag från politikerna att bygga ut fibernätet så att minst 90 procent av kommunens invånare har tillgång till bredband år 2020. Per Eriksson räknar med att de kommer bygga väldigt mycket under tre år framåt.

– Vi har grävt klart i Ljusdal, Järvsö och Färila. I år gräver vi i Tallåsen, Hybo, Korskrogen och så vidare. Nu kan vi lägga våra resurser på att vara ute i byarna. Men det gäller att vi får ihop det med bidragen och intresse bland folk.

Annons