Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler borde dra åt Hälsingland

/

Allt färre tycks dra åt Hälsingland. Åtminstone i någon varaktig mening.
Statistiska centralbyråns befolkningssiffror för 2009, som tidningen berättade om igår, är ingen munter läsning för dem som vill se en ökad befolkningstillväxt i Hälsingland.
Samtliga kommuner redovisar en befolkningsminskning.

Annons

Värst är som vanligt Söderhamn med ett minus på 228 personer. Men ställt i relation till folkmängden är Ovanåkers minskning med 117 personer, och Nordanstigs med 90 personer, väl så alarmerande.

I synnerhet om man ser till befolkningsutvecklingen över tid.

Under de senaste tio åren har Söderhamn förlorat drygt 2 000 invånare. Ljusdal och Ovanåker har tappat drygt 1 000 personer, Nordanstig nästan 900.

Och hela Hälsingland har förlorat nästan 7 000 invånare! Nästan hela Nordanstigs befolkning.

Bäst klarar sig Hudiksvall och Bollnäs. Men också dessa kommuner har minskat med 700 respektive 900 personer under de senaste tio åren.

Så i stället för att folk har dragit till Hälsingland, har folk dragit från Hälsingland. Men det är inte hela sanningen.

Folk drar faktiskt till Hälsingland. Alla kommuner utom Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn har ett inflyttningsnetto. Fler flyttar in än flyttar ut.

Ändå minskar befolkningen på grund av att kommunerna har så hög medelålder, vilket leder till att många fler avlider än föds.

Det innebär att det krävs ett mycket kraftigt inflyttningsnetto för att klara sig undan befolkningsminskning.

Nu är det inget självändamål att ha befolkningstillväxt. Men med nuvarande statliga bidragssystem förlorar kommunerna 30 000-40 000 kronor per invånare i utjämningsbidrag.

Det innebär att Hälsingland förlorat mer än 250 miljoner kronor under de senaste tio åren!

Politikerna jobbar för högtryck med att anpassa de kommunala kostymerna efter de nya villkoren. Dessutom har medvetenheten om att kommunerna behöver varandra ökat bland kommunpolitikerna, även om det fortfarande saknas några som på allvar driver ett ökat samarbete i Hälsingland.

Att länet dessutom saknar en riktig dragare spelar säkerligen också en viss roll när det gäller dragningskraften för hela regionen.

Självklart har de stora omställningarna på arbetsmarknaden i kommunerna i Hälsingland påverkat befolkningsutvecklingen.

Det är svårt att avgöra i vilken grad lokala politiker och näringslivsorganisationer kan påverka och styra utvecklingen. Många beslut om nedläggning eller etableringar fattas knappast på lokal nivå.

Och allt fler politiska pekpinnar kommer till kommunerna från riksdag och regering. Oavsett vilken regering som sitter i Rosenbad.

Ändå är det givetvis betydelsefullt vilka som styr en kommun och hur stort engagemang det finns i befolkningen.

En kommun med hög skatt, dålig skola och svagt kultur- och föreningsliv är förmodligen inte någon dragare för den som har andra alternativ.

Även om Hälsingekommunerna gör allt för att stärka sin profil, måste man nog erkänna att de inte väcker någon större uppmärksamhet i landet.

Om nu inte en älg kastar sig utför ett parkeringshus som i Söderhamn. Eller om man bestämmer att kommunen ska vara vargfri, som i Nordanstig. Nu lär det knappast öka inflyttningen till kommunerna.

Däremot måste kommunerna stärka och konkretisera samarbetet.

Det som är bra för en kommun i Hälsingland är bra för de övriga, och vice versa.

 

Mer läsning

Annons