Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler befaras bli sjuka utan månadskort

Asylsökande har fått begränsade möjligheter att åka buss. På asylhälsan på Söderhamn Din hälsocentral är personalen oroad över konsekvenserna.

För en vecka sedan berättade tidningen om att de månadskort som asylsökande i kommunen fått från Migrationsverkets ska dras in. De ersätts med ett kort som innehåller tio resor per familj. De som bor i Ljusne kommer inte att ha samma möjligheter att åka buss till Söderhamn.

Annelie Svensson och Ewa Onelius är distriktssköterskor på asylhälsan och de har den senaste veckan mött många oroliga människor.

– Det har varit förtvivlan, upprördhet och irritation. Många frågar sig hur det kan ha blivit så här, säger Annelie Svensson.

De som läser Svenska för invandrare och de som har en praktikplats får resor av Migrationsverket. Dessutom får alla som har en tid hos asylhälsan eller är kallade till Migrationsverket automatiskt en tur och retur-resa med kallelsen.

De tio bussresorna på kortet ska räcka till resor utöver det. Sådant som handling, biblioteksbesök, fotbollsträning eller besök hos de frivilligorganisationer som ordnar aktiviteter.

– Allt det är sådant som vi rekommenderar patienterna för att de ska må bättre. De är också flitiga användare. Alla människor mår bättre när de har någonting att göra. Men nu kommer de inte längre ha möjligheter, säger Ewa Onelius.

Enhetschefen på Migrationsverket i Söderhamn Lars Ulander är medveten om situationen, men säger att kostnaden för månadskorten är för stor.

– Det är inte vår uppgift att underlätta för de asylsökande att ta sig till andra organisationer eller företag. Vi har ingen skyldighet att erbjuda några resor över huvud taget och månadskorten har varit en sanslös utgift för oss.

Men korten med tio resor per familj är ingen optimal lösning, medger Lars Ulander. Han förstår att många upplever en tristess och känner frustration över att bara vänta på sitt beslut.

– Vi ska ha en träff med X-trafik under fredagen och diskutera detta. Det finns flera olika förslag på lösningar, säger han.