Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler bärplockare kan ha utnyttjats

Åklagaren tror att fler bärplockare i Hälsingland har lurats av människohandlare. De drabbade har fått skyddat boende.

Annons

Just nu sitter fyra personer häktade misstänkta för människohandel i Hälsingland. De anklagas för att rekryterat personer i Bulgarien under vilseledande information om att de ska komma hit och tjäna pengar. När bärplockarna anlänt ska de ha fråntagits sina id-handlingar.

Det ena paret misstänks för brott i bland annat Söderhamn i juli och det andra paret för brott i Bollnäs i augusti. Sune Nordh vid polisen berättar om den omänskliga situation som bärplockarna satts i:

- De har blivit fråntagna sin självständighet som människor. De blir helt livegna, utsätts för hot och våld. De vet inte var i skogen de befinner sig och hur de ska ta sig därifrån. Och fixar de inte att plocka en viss mängd bär så finns det andra krav på dem.

De drabbade i de två fall som utreds bor på skyddade boenden. Åklagare Christina Voigt vid internationella åklagarkammaren i Stockholm vill inte berätta hur hotbilden ser ut, men förklarar att bärplockarna är rädda:

– Det skulle vara förödande för utredningen om de skrämdes till tystnad, konstaterar Christina Voigt.

Hon vill inte heller berätta hur många som är drabbade i de båda fallen.

– Däremot tror jag att mörkertalet är stort och att det finns fler människor ute i tältläger i hälsingeskogarna som också är utnyttjade på samma sätt.