Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler bärplockare kan ha utnyttjats

Åklagaren tror att fler bärplockare i Hälsingland har lurats av människohandlare. De drabbade har fått skyddat boende.

Just nu sitter fyra personer häktade misstänkta för människohandel i Hälsingland. De anklagas för att rekryterat personer i Bulgarien under vilseledande information om att de ska komma hit och tjäna pengar. När bärplockarna anlänt ska de ha fråntagits sina id-handlingar.

Det ena paret misstänks för brott i bland annat Söderhamn i juli och det andra paret för brott i Bollnäs i augusti. Sune Nordh vid polisen berättar om den omänskliga situation som bärplockarna satts i:

- De har blivit fråntagna sin självständighet som människor. De blir helt livegna, utsätts för hot och våld. De vet inte var i skogen de befinner sig och hur de ska ta sig därifrån. Och fixar de inte att plocka en viss mängd bär så finns det andra krav på dem.

De drabbade i de två fall som utreds bor på skyddade boenden. Åklagare Christina Voigt vid internationella åklagarkammaren i Stockholm vill inte berätta hur hotbilden ser ut, men förklarar att bärplockarna är rädda:

– Det skulle vara förödande för utredningen om de skrämdes till tystnad, konstaterar Christina Voigt.

Hon vill inte heller berätta hur många som är drabbade i de båda fallen.

– Däremot tror jag att mörkertalet är stort och att det finns fler människor ute i tältläger i hälsingeskogarna som också är utnyttjade på samma sätt.