Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler avloppssatsningar i pipeline

Starten har gått för utbyggnaden av va-systemet i inre Norrfärd. Om allt går planenligt kan den första toalettspolningen genomföras nästa höst.

Kommunstyrelsen avlossade startskottet för VA-projektet för Norrfjärd genom att anta finansieringsmodellen. Nu är det fritt fram att börja gräva. Söderhamn Nära har informerat fastighetsägarna och den första upphandlingen pågår.

– Vi upphandlar just nu villapumpstationer. När det är klart så ska det upphandlas entreprenader, säger Veronica Henriksson, va-chef på Söderhamn Nära.

Projektgruppen är optimistisk. Det första spadtaget beräknas kunna tas under hösten och hela anläggningen ska vara klar att användas ett år senare, hösten 2016.

Det nya va-systemet ska förbättra vattenkvaliteten i Norrfjärd. Dålig vattengenomströmning och enskilda avlopp som inte håller modern standard har lett till övergödning med bland annat algblomning som följd.

Projektet beräknas kosta omkring 35 miljoner kronor med en återbetalningstid på 35 år. Det ska inte belasta söderhamnarna utan ska till fullo bekostas av berörda fastighetsägare via avgifter.

De har inte mycket till val. Även om de har torrtoalett måste fastighetsägarna betala för att dra fram avloppsledningar till tomtgränsen. Vattenledningar finns det inget krav på men kostnader blir det i alla fall.

– Man är inte tvungen att dra in vatten och avlopp på fastigheten, men man måste betala för upprättande av en förbindelsepunkt vid fastighetsgränsen. Kostnaden beror på tomtavgift och lägenhetsavgift men ett standardexempel är beräknat till 115 000 kronor, säger Veronica Henriksson.

Fastighetsägare som redan har en godkänd avloppsanläggning kan få reducerat pris på anslutningen. Någon färdig tabell finns inte men det kommer att göras åldersavdrag.

– Vi hade pratat om en gräns på tio år från början men efter informationsmötet så har vi funderat på att öka gränsen och sträcka oss till 15 år.

Inför beslutet i kommunfullmäktige den 16 juni förra året sade Maria Lind (S), ordförande i Söderhamn Nära, att befintliga avloppsanläggningar kunde komma att lösas in. "Det är klart att vi ska lösa det här så att alla kan vara med."

Det står hon fast vid. Även pensionärer ska kunna vara med i satsningen:

– För det första finns det stort värde i villan och stugan. Under informationskvällen så fanns också banken på plats och de förklarade hur investeringen kan finansieras till ett bra pris. I värsta fall kan en avbetalningsplan till Söderhamn Nära bli aktuell, men det är sämre villkor än ett banklån, säger Maria Lind.

Efter Norrfjärd och Midsommarfjärden väntar fler va-projekt. Söderhamns kommun har redan börjat förbereda sig på nästa avloppsprojekt.

– Vi kommer att behöva titta på kommunen i stort. Vi vet att behovs finns, till exempel längs Utviksvägen, säger Veronica Henriksson.

I somras kontrollerades 190 avloppssystem i området. Samtliga bedömningar väntas vara klara före eller strax efter sommaren.

– Än så länge har vi utrett 106 system. Ungefär 25 av dem behöver åtgärdas. Det kan till exempel vara att infiltration saknas eller att en trekammarbrunn läcker, säger Linn Sundberg, miljöinspektör på bygg- och miljöförvaltningen.