Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler åker fast för drograttfylleri i länet – ökat med osannolika 897 procent sedan millennieskiftet

Polisen tar allt fler för drograttfylleri.
Sedan år 2000 har antalet drogpåverkade bilister i Västernorrland ökat med osannolika 897 procent.
– I dag är det fler som åker fast för drograttfylleri än för rattfylleri, säger Stefan Westerlund, Trafikpolisen i länet.

Antalet rattfyllor i länet är konstant. Däremot stiger drograttfyllorna i antal.

Bara under det första kvartalet i år anmälde polisen i Västernorrlands län 102 brott om drograttfylleri, vilket kan jämföras med 40 anmälda brott för hela år 2001. Förra året togs 397 drograttfyllerister i länet att jämföra med 344 rattfyllerister.

Före 1999 gjordes inga drogtester alls. Sedan dess går gränsen för drograttfylleri vid noll och antalet drograttfulla som fastnar i polisens garn har exploderat. Men mörker­talet är stort, för trots nolltoleransen får polisen inte drogtesta rutinmässigt som för alkohol. I dag krävs ett blodprov, men först måste polisen ha sett att föraren kör klart illa, eller att han eller hon uppträder tydligt påverkat.

Läs mer: Drograttfull körde 220 km/h genom tätort – se polisens film

Stefan Westerlund är gruppchef vid polisens trafiksektion i Västernorrland som kontrollerar nykterheten vid vägarna i länet.

– Det är nolltolerans som gäller i trafiken och utvecklingen är oroande. Det är skrämmande att så många är påverkade av droger under körning och därmed utsätter både sig själva och andra trafikanter för stora risker, säger han.

Sedan millennieskiftet har antalet drogpåverkade förare som åker fast ökat med osannolika 897 procent.

Att allt fler åker fast för drograttfylleri beror, bland annat, på att poliserna blivit bättre på att upptäcka personer som är påverkade av narkotika.

– Alla trafikpoliser i yttre tjänst har utbildats för att bli bättre på att se drogtecken. Vi går sällan bom numera, säger Stefan Westerlund

I takt med att drograttfylleri blivit mer utbrett har alkoholrattfyllorna blivit färre. Sedan 2010 har antalet rattfyllerister stadigt gått ned i Västernorrland. Det ser Stefan Westerlund som ett resultat av polisens idoga testande.

– Jag vill tro att det har lite med vårt långvariga arbete att göra. Vi gör mycket utandningsprov.

Läs mer: Knarkodling hittades vid husrannsakan hos misstänkt drograttfyllerist

Eftersom det inte finns instrument för att kunna drogtesta på plats är polisens egen iakttagelse helt avgörande. Polisen har fått lära sig hur en påverkad persons ögon­rörelser och pupiller ser ut, och får en del drograttfulla med i svepet.

– Visar man tecken får man följa med in och ta prov. Mycket går vi på vår egen känsla när en misstanke uppstår. Vi stoppar bilen och försöker se hur föraren agerar, säger Jan Aller vid polisen i Härnösand.

– Urinprov kan polisen ta, inte sällan vägrar den misstänkte att lämna det. Då är det blodprov som gäller. Det ska kunna tas dygnet runt.

Läs mer: Västernorrlänning i olycka på E4 – misstänkt hasch hittades i bilen

■■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.