Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flaggan i topp på Hälsingegård Löka i Alfta

Landshövdingen Per Bill invigningstalade och lokalt hantverk tillverkades. Populäraste inslaget var dock kolbullarna där kön ringlade sig lång.

Runt 350 besökare hade sökt sig till Hälsingegården Löka strax utanför Alfta för att fira nationaldagen.

Läs även: Nytt nationaldagsfirande

Firandet inleddes med hornblåsning av Kerstin Palm och Bengt Jonsson innan det var dags för Landshövding Per Bill att hålla invigningstalet.

Kommunen välkomnade nya Ovanåkersbor som hade fått medborgarskap. Inbjudningar hade gått ut men ingen av de nya Ovanåkersborna dök upp till ceremonin.

Läs även: Tv-profiler firade nationaldag

Ett populärt inslag bland besökarna var kolbullarna där kön ringlade sig lång.

– Det här är den perfekta känslan som ett nationaldagsfirande ska. Nästan som ett midsommarfirande. En riktigt fin dag, säger Per Bill, landshövding.

Efter nationalsången kunde besökarna titta omkring i de många bodar och hus kring hälsingegården och upptäcka lokalt hantverk. Smeden Carl Bopparmark stod och demonstrerade smideri och Anders Woxberg timrade en jordkällarsval.

Läs även: Nationaldag med drag

På en bänk i solen vid hälsingegården satt bland annat Ann-Chi Hammarsten och knypplade.

Nationaldagsfirandet anordnades av Alfta sockens hembygdsförening och Ovanåkers kommun.