Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fkadu lever som gömd flykting

Dagen efter Sandarne SIF:s sista match fick Fkadu Tsehaye sitt avvisningsbeslut. Nu lever han som gömd flykting.

Fkadu Tsehaye har lämnat fotbollslaget i Sandarne. Nyligen berättade Kuriren historien om Sandarnes fotbollslag. En av de asylsökande som spelat i laget är den eritreanske flyktingen Fkadu Tsehaye. Tillsammans med sin 11-årige son Simon kom han till Sverige i våras. Men han har varit på flykt längre än så.

2006 lämnade Fkadu sitt hemland Eritrea. När Fkadu och Simon först nådde Europa var det till Italien de kom. Fkadu berättar att de tvingades att lämna sina fingeravtryck. Den som vägrade fick varken mat eller vatten.

Men det skulle visa sig vara ödesdigert. Enligt EU:s Dublinförordning ska alla flyktingar som kommer till ett Europa få sin asylansökan prövad i det land där de först sökte asyl. Det fingeravtryck som Fkadu tvingades lämna i Italien har tolkas som en asylansökan.

Men Fkadu vill inte till Italien. Senast han och Simon var där fick de bo på gatan, Simon fick inte gå i skolan, de hade inte rätt till sjukvård och de fick ingen hjälp att försörja sig. De levde på pengar som aktionsgruppen i Norge samlat in. Det är nästan omöjligt att bli italiensk medborgare och Fkadu vill inte att Simon ska växa upp som flykting.

– Det spelar ingen roll vad som händer med mig. Det viktigaste är att Simon får det bra. Det är min första prioritet, att Simon ska få en framtid. Därför måste han få en riktig skolgång, säger Fkadu.