Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjorton år med Järvsöfaks

/
  • Magnus Frunck minns tillbaka på 14 år som delägare i Järvsöfaks.

För 14 år sedan fattade Magnus Frunck från Norrala ett av sitt livs bästa beslut. Han köpte in sig som delägare i Järvsöfaks.

Annons

Det är ungefär 14 år sedan. Det var dagen som Magnus Frunck först fick upp ögonen för Järvsöfaks. Han letade efter en ny häst och spanade in fem olika ettåringar som gick i en hage i Rengsjö.

– Jag fastnade för honom på en gång. De höll på att köra in hästarna och han fattade allt. Jag kunde inte se om han skulle bli en bra travhäst men han var oerhört mycket klokare än de andra. Han gjorde sakerna en gång och sen kunde han det, säger Magnus Frunck när han tänker tillbaka.

Även om Magnus Frunck menar att han mest hade tur är beslutet att köpa in sig som delägare ingenting han behöver ångra i dag.

– Nej, det var en av de bättre investeringarna i mitt liv. Jag har haft oerhört många glädjestunder, de här åren har verkligen varit fantastiska. Det kommer nog aldrig födas en liknande häst i Sverige igen.

När Frunck ska försöka sammanfatta den fantastiska resan som han har fått dela med sin guldklimp blir han tyst.

– Det är svårt, det går nog inte. Man måste nog vara med för att förstå.

Framgångarna har varit många och att plocka ut ett enskilt ögonblick är svårt. Efter en del övervägande väljer Frunck ändå att minnas när Järvsöfaks vann det norska derbyt som fyraåring. Han nämner också den första landskampen i Östersund, då Järvsöfaks som femåring slog den näst intill oslagbare Bork Rigel från dödens.

– En rätt bra travhäst går alltid att hitta, men att hitta en sådan fantastisk häst som Järvsöfaks, det är som chanserna att vinna sju rätt på lotto. En sån häst föds en gång per femtio år.

Läs mer om Magnus Frunck och Järvsöfaks i fredagens Söderhamnskuriren.

Mer läsning

Annons