Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärrvärmen har blivit dyrare

Hudiksvall har länets högsta fjärrvärmepris. På delad andraplats ligger Söderhamn och Bollnäs. Billigast i länet är Gävle.

Annons

Den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor för flerbostadshus i hela landet har kommit.

Undersökningen bygger på hur stor del av hyreskostnaderna för en vanlig trerumslägenhet som utgörs av kostnader för fjärrvärme.

– Kundens ställning är svag, eftersom fjärrvärmebolagen har en monopolställning. Därför är det viktigt för konsumenterna att vi granskar priserna och belyser orimliga skillnader, säger Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

I snitt har priset för fjärrvärme ökat med 2,3 procent i Gävleborgs län.

Dyrast är det i Hudiksvall, där fjärrvärmen kostar 935 kronor i månaden, inklusive moms. I Söderhamn och Bollnäs är motsvarande kostnad 896 kronor.

Billigast är det i Gävle, där fjärrvärmen kostar 790 kronor i månaden.

– De stora prisskillnaderna i Gävleborg är oroväckande. Det är orimligt att kostnaden är upp till 145 kronor högre per månad beroende på vilken kommun som lägenheten ligger i, säger Kjell Berndtsson.

Billigast i Hälsingland är Ljusdal, där fjärrvärmen kostar 846 kronor i månaden.

Ser man till hela landet ligger Mörbylånga på Öland i topp där priset ligger på 1 115 kronor. Billigast är det i Luleå, där kostnaden ligger på 522 kronor.

Att skillnaderna är så stora beror på att det kostar olika mycket att producera och leverera fjärrvärme på olika orter.

– Men prisskillnaderna är trots det alldeles för stora. Det är orimligt att kostnaden är upp till 593 kronor högre per månad för samma förbrukning, beroende på vilken kommun lägenheten ligger i, säger Kjell Berndtsson.