Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjäril eller elefant?

/

För bara ett år sedan var 29 procent en katastrof. Det var då det sämsta resultatet som Socialdemokraterna någonsin hade fått i Statistiska Centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning.
Det unikt låga väljarstödet var tillsammans med valförlusten de främsta anledningarna till varför Mona Sahlin tvingades att kasta in handuken.

Annons

När Håkan Juholt tillträdde steg stödet, och i maj-mätningen fick Socialdemokraterna stöd av 34 procent. Nu när svenska folket har lärt känna Juholt lite bättre är domen en helt annan. När årets novembermätning i går publicerades visade det sig att endast 27,7 procent uppgav att de skulle ha röstat på Socialdemokraterna om det var val i dag.

Även om det är långt ifrån ett överraskande resultat så är det sannerligen en katastrof. Väljarna flyr från Socialdemokraterna. Åt alla håll.

Partiet tappar stöd i hela landet, i alla åldersgrupper, i alla samhällsgrupper och i alla yrkeskategorier. Socialdemokraterna tappar stöd överallt jämfört med föregående mätning i maj. Faktum är att S gör säkerställda nettoförluster till samtliga andra riksdagspartier med tydligast övervikt till Miljöpartiet och Moderaterna.

Den enda trösten som möjligen går att uppbringa för Socialdemokraterna är att partiet fortfarande är största parti på flera håll i norra delen av landet, då man studerar siffrorna nedbrutna på riksdagsvalkretsarna. Fast frågan är om man i exempelvis Gävleborg kan glädjas åt att fortfarande vara största parti då man samtidigt backar nästan 13 procentenheter.

Man ska emellertid ta de nedbrutna siffrorna med en rejäl skopa salt, eftersom de bygger på ett väldigt litet antal tillfrågade personer. Trenden är dock tydlig. Socialdemokraterna tappar på de allra flesta håll i landet positionen som största parti. I stället är det Moderaterna som etablerar sig i den positionen på allt fler ställen. Tydligast är det i storstäderna. I Stockholm är Miljöpartiet närapå lika stort som Socialdemokraterna.

Just Miljöpartiet är det parti som tydligast har gynnats av Socialdemokraternas tillbakagång de senaste åren. Det är till stor del forna S-väljare som gör att Miljöpartiet nu tydligt har etablerat sig som det tredje största riksdagspartiet. Vilket också innebär att det sannolikt är väldigt känsligt för MP att etablera ett alltför nära samarbete med alliansregeringen. Även om det är önskvärt med flertalet uppgörelser mellan regeringen och MP under mandatperioden finns risken att sådana samarbeten ganska snabbt kan dränera partiets väljarstöd i den händelse att Socialdemokraterna under resans gång lyckas få sin skuta på rätt köl.

Det är förvisso inte mycket som tyder på det senare. Trots att Juholt så sent som den gångna helgen lovade att sluta skjuta från höften. Det skulle inte bli någon mer popcorn-politik. I går levererade han precis det motsatta då han krävde att alla mobiloperatörer skulle ha täckning för alla sina tjänster precis överallt. Något som Post- och Telestyrelsen betecknar som fullständigt orealistiskt.

I samma intervju säger Juholt också att han, likt sin idol Muhammad Ali, ska fortsätta att dansa som en fjäril och sticka som ett bi. Fortsätta? Om det är något han fortsätter att göra så är det att bete sig som en elefant i en porslinsaffär.

Det mesta kan därmed tyckas upplagt för alliansen. Och visst är utfallet för alliansen som helhet mycket positivt i SCB-undersökningen. Med ett sammanlagt stöd på 48,4 procent och en splittrad opposition är det inget tvivel om utan att alliansen skulle ha fått fortsätta att regera om det hade varit val i dag.

Men det är lika tydligt att det är Moderaterna som med sitt väljarstöd på hela 33,4 procent bär upp alliansen. För allianskollegorna går det betydligt sämre.

Kristdemokraterna får bara stöd av 3,8 procent, men kan med en statistisk felmarginal på 0,4 procent hävda att partiet teoretiskt ligger över spärren till riksdagen.

Centerpartiet går fram en procentenhet jämfört med bottennivån på 4,5 procent från majmätningen. 5,5 procent är ändå inte mycket att hurra över, och samma sak gäller för Folkpartiet som backar till 5,6 procent.

Så allt är inte frid och fröjd inom alliansen bara för att Socialdemokraterna fortsätter sin kräftgång.

Mer läsning

Annons