Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjäderlöst påskris eller inte?

Gula, röda, gröna, och lila. Fjädrarna kan komma i regnbågens alla färger.
Inför påsken är de aktuella i dubbel bemärkelse.
Många undrar hur de plockas.

För ungefär två månader sedan avslöjade tv-programmet ”Kalla fakta” hur dun och fjädrar plockas från levande fåglar. Avslöjandet upprörde många och både butiker och privatpersoner bestämde sig för att bojkotta fjädrar och dun.

Snart är det dags för påsk och nu sätts fjädrarna återigen i fokus, då konsumenterna vill veta var ifrån de kommer.

På Ica Kvantum, på Gärdet i Bollnäs, finns det gott om fjädrar. Men butikschefen Niklas Swedén kan lugna oroliga kunder.

– Vi har pratat med leverantören och blivit lovade att fjädrarna ska komma från döda fåglar, säger han.

Enligt honom kommer fjädrarna som säljs i Icas butiker från USA och är plockade från redan döda kalkoner. Han förstår att vissa fortfarande är upprörda över dunskandalen, men tycker inte att det är någon fara att köpa påskpynt.

– Vi är till 100 procent säkra att våra fjädrar inte kommer från levande fåglar. Det har leverantören garanterat.

På Åhléns har ledningen däremot beslutat att förbjuda försäljningen av fjädrar fram till dess att leverantörerna kan garantera att fjädrarna är plockade på ett etiskt försvarbart sätt.

– Vi säljer inga fjädrar över huvud taget. Så länge vi inte kan garantera att de inte kommer från levande fåglar har vi sagt att vi inte ska sälja det, meddelar Madelene Selander, varuhuschef Åhléns Bollnäs.

Det märks att det snart är påsk i butiken, personalen har ställt fram både tuppar, påskägg och små kycklingar. Men några fjädrar syns inte till.

– Vi ska inte ha några fjädrar, det blir påsk ändå. Vi ska inte ens ha björkar med påskfjädrar utanför entrén i år, säger Madelene Selander.

Butikerna Hemköp och Coop säljer också påskfjädrar. Även där har de blivit lovade från leverantören att fjädrarna inte kommer från levande fåglar.