Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskevårdare skapar tätortsnära gösfiske

Ett tätortsnära fiske är målet för Ljusdals fiskevårdsområde, som satt ut 8 000 ensomriga gösar i Växnan.

Redan under 1970- och 80-talen gjordes försök att bygga upp en gösstam i Växnan. Under några år noterades också en del goda fångster, men med åren har gösstammen urholkats. Det är ett mönster som Ljusdals fiskevårdsområde nu hoppas kunna bryta.

För två år sedan gjordes en första utsättning: Resultaten av den har märkts den gångna sommaren, då det återrapproterats en hel del fångster av gös i sjön.

När gösen, som hämtas från Hjälmaren, sätts ut har den en storlek på åtta-tio centimeter. Tillväxten bedöms som god i sjön och den gångna sommaren har rapporterats fångster av gös på 20-30 centimeter, vilket stärker fiskevårdarna i tron att sjön bjuder gösen tillräcklig näring och utrymme. Fortfarande är tillgången på gös dock sparsam.

I skydd av mörkret gjordes häromkvällen en ny utsättning. 8 000 ensomriga gösyngel sattes ut. De hade hämtats från Eskilstuna, där ynglen fångats in efter leken í juni och sedan placerats i speciella jorddammar för att växa till sig.

I Växnan råder sedan tidigare nätfiskeförbud. Dessutom råder förbud för gösfiske under lekperioden i juni. För att underlätta leken kommer fiskevårdare till nästa säsong att placera ut lekreden, där gösen i skydd av risvasar av granris kan leka. Med lekredan hoppas man kunna skapa naturliga förutsättningar för gösen att reproducera sig i sjön och att gösen kan bli mera vanlig hos sportfiskarna i och med den här satsningen