Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskesatsning i farozonen

Söderhamns kommun kommer att drabbas hårt om förslaget till flerårig plan för laxfisket i Östersjön klubbas igenom. All utsättning av odlad lax föreslås förbjudas i älvar som Ljusnan – och varken kommunen eller länsstyrelsen tillåts yttra sig.

Den 16 september presenterades ett förslag, från Europeiska Kommissionen, till flerårig plan för laxbeståndet i Östersjön.

Förslaget skulle, om det genomförs som det ligger, innebära ett dråpslag mot fisket i kommuner där odlad lax sätts ut som kompensation för sönderbyggda älvar, exempelvis Ljusnan, Dalälven, Indalsälven och Ångermanälven. Laxfisket där omsätter cirka 50 miljoner kronor.

Enligt EU-direktivet ska odlad lax ersättas av vildlax, vilket skulle gynna de älvar där laxen förökar sig på naturligt sätt.

För Söderhamns del har förslaget inneburit en kalldusch. Om odlad lax inte får sättas ut innebär det att miljonsatsningen på Ljusnans mynning är pengar kastade i sjön. Även yrkesfisket längs kusten skulle utraderas.

Trots att kommuner som Söderhamn och Uppsala är berörda kommer ingen av dem, eller länsstyrelserna, att få yttra sig över förslaget.

Remisstiden går ut 31 oktober, men hittills har saken inte fått så stor medial uppmärksamhet. Nu brådskar det att få till stånd en politisk mobilisering, anser fiskekonsulent Christer Örn, länsstyrelsen.