Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fisken bör få vandra friare

En dammrest vid Kvarnmon hindrar fisken att vandra i Edsmyrån. Nu vill kommunen ändra detta.

Annons

Nordanstigs kommun har anmält till länsstyrelsen att man i år ämnar genomföra biotopåterställande åtgärder i den 3,2 kilometer långa Edsmyrån, som rinner från Jättendalssjön och ut i havet vid Mellanfjärden. Ån är kommunens fjärde största havsmynnande vattendrag, och är ett viktigt reproduktionsområde för många fiskbestånd i Bottenhavet. Även Jättendalssjön är en betydelsefull rekryteringslokal för exempelvis abborre, gädda och vitfisk. Därför vill nu Nordanstigs kommun skapa fria vandringsvägar och restaurera tidigare förstörda biotoper.

Tidigare har lek- och uppväxtområden för öring rensats, och nu ska ån få ett omlöp vid den gamla sågverksruinen vid Kvarnmon, där en dammrest ska öppnas och hindrande bottenstenar i strömfåran tas bort. Vidare ska block och stenar placeras ut så att en naturtrogen miljö som gynnar vattenlevande organismer återskapas.

Två sträckor ska åtgärdas, den ena 850 meter och den andra 250 meter. Sten ska läggas ut på en total yta om 327 kvadratmeter. Återställningsarbetet ska följa Naturvårdsverkets och Fiskeriverkets rekommendationer för ekologisk restaurering av vattendrag.