Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskefantast lurar gädda i Ljusnan

Dietmar Isaiasch är ett välkänt namn i fiskekretsar i Europa. I snart 20 år har han fiskat runt om i världen och gjort reportage om fiskeupplevelserna. Nu gästar han Hälsingland.

En båt glider in till hamnen vid Backabron i Vallsta. Det är Dietmar Isaiasch och hustrun Carmen med hundarna Trixi och Pepi som har testat fiskelyckan några timmar i Orsjön och Kyrksjön. Solen ligger bakom tunna moln, fåglarna kvittrar och det är så idylliskt det kan vara i Sverige en dag i maj. Men vädret spelar egentligen ingen roll för fiskeentusiasten Dietmar. Han är här för att fiska, oavsett väderlek.

Dietmar Isaiasch behöver ingen närmare presentation för fiskeentusiaster runt om i Europa. Den tyske sportfiskarens brinnande intresse har fört honom ut i världen för att testa fiskelyckan. Numera bor paret i Holland men de är ofta på resande fot för att upptäcka nya fiskevatten. Dietmars supportrar följer fisketuren via sociala medier och hans hemsida. Dessutom publicerar han fiskereportage och filmer till ungefär 15 olika sportfiskemagasin i Europa.

Nu är han här för att sätta Hälsingland på fiskekartan.

– Det är väldigt stort att Dietmar är här och fiskar. Artiklarna han skriver om Hälsingland lockar hans fans och många av dem kommer vilja turista här. Det är bra marknadsföring, säger fiskeguiden Andreas Eng från Andys fiskeguide.

Andreas Eng har fått i uppdrag av projektet Fishing in the Middle of Sweden, där alla hälsingekommuner ingår, att visa Dietmar några av de bästa fiskeställena efter Ljusnan. Paret Isaiasch är anlitat av holländska resebyrån Cordes Travel. Under vistelsen ska de bo på Villa Solsidan i Orbaden och testa fiska på Orsjön/Kyrksjön. De ska också bo på Kungsholmen och fiska i Bergviken.

Vi sätter oss på bryggan och Dietmar berättar att det varit en bra inledning på fisketuren. Det nappar ofta och gäddorna verkar vara på hugget. Gäddorna är inte så stora, men Dietmar är hoppfull. Han berättar om känslan att få fiska i rinnande vatten, att det är ett speciellt fiske som går ut på att läsa av var fisken står. Som sportfiskare låter han alltid fångsten gå tillbaka till vattnet.

Fisket börjar locka och paret beger sig ut på Ljusnan igen.