Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskarestan får liv under Österdagarna

Till veckan blir Fiskarestan i Söderhamn levande igen. Kapten Westman guidar runt i historiska fiskarmiljöer. Det blir repslagning, spinning och musik. I fiskarmuséet Gäddan mals kaffebönor till kokkaffet som nu får puttra på vedspisen med färskt eldningstillstånd .

Annons

Det är Kust- och skärgårdsföreningen som för tredje året arrangerar Österdagarna 15, 16 och 17 juli. I år blir det litet mer levande och fler aktiviteter. Från kl 1 och hela eftermiddagen under de tre dagarna är kaffeserveringen öppen i Gäddan, olika hantverk visas och det blir musik. Stefan Langendorf spelar nyckelharpa som hans pappa, Kjell Lundvall i Kust- och Skärgårdsföreningen har byggt.

Klockan tre varje dag sker guidningen. Det är Lars Lodmark som i blänkande kapten Westmanmundering tillsammans med Lennart Andersson, föreningens ordförande, visar runt under en och en halv timme. De berättar bland annat om de planer som funnits för att modernisera Öster. De flesta har skrinlagts och stadsdelen har därför kunnat behålla sin prägel, fortfarande med spår ända från 1600-talet. Olika husstilar på Öster uppmärksammas också och alla som går med får veta mer om personer som satt sin prägel på området.

Några överraskningar kan det bli under rundturerna. Utan att avslöja för mycket kan sägas att grisarna behöver ha mat och andra kan behöva lite godis. Biljetter till guidningen finns att köpa i fiskarmuséet Gäddan.

Fiskarebostaden och kvarteret Gäddan inrymde på sin tid smedja, stall, skomakeriverkstad, dass och vedbod i en långsmal tomt från Östra berget ända ner till ån. 1997 köpte Kust- och Skärgårdsföreningen kvarteret som i dag är en av de bäst bevarade gårdarna på Öster.