Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travet – ett mångårigt intresse

/
  • Trav har alltid varit Kenth Norrby stora intresse, och han hade körlicens innan han hade körkort.

Kenth Norrby benämner sig själv som en glad pensionär som aldrig rökt eller smakat alkohol med ett stort och överskuggande intresse här i livet – travsport. I morgon fyller han 70 år.

Annons

Travintresset väcktes tidigt hos Kenth Norrby, och han tog travlicens före han tog körkort.

– Pappa hade droska i Bergsjö, och när gubbarna åkte till travet fick vi stå bakom framsätet. De satt och pratade trav i bilen, sen fastnade man för någon häst man tyckte var fin, och sen har det bara utvecklats.

1953 flyttade familjen till Sundsvall, i samband med det fick Kenth närmare till travbanan och i och med det blommade travintresset ut ordentligt. Han var inte äldre än 12–13 år när han och en kompis hellre cyklade till Bergsåker på lunchrasten, än åt.

– Det var nog en fem, sex kilometer, så vi fick skynda oss dit, klappade på någon häst, och så fick vi skynda oss tillbaka till skolan.

Kompisarna emellan pratade de bara trav, stammar och rekord, och när Kenth sen fick följa med sin pappa till någon av tränarna i stallarna, var det stort.

– Hade man tur fick man linda upp något bandage. Det var spännande.

Det fanns gott om travprofiler på den här tiden.

– Nu är det mer proffsigt. En har hand om träningen, en annan kör loppen. På den tiden fick de ta hand om allt. De skötte stallet, tränade hästarna, skodde, körde lopp, de var lite av allkonstnärer, och det var ganska roligt.

När han var i 14-årsåldern bad hans pappa Kenth lova att han aldrig skulle dricka alkohol. Det lovade Kenth och han har aldrig svikit sitt löfte – han har aldrig vare sig rökt eller druckit.

– Det har aldrig lockat mig. Då man var i 16-årsåldern var de väl de som tyckte att man skulle ta en sup, men jag var tillräckligt tjurig för att avstå. Sen blev det lite som en livsstil. Men jag är ingen fanatiker, jag tycker att var och en får göra som den vill.

Kenths första jobb var som släggdräng på Hofors bruk. Han fortsatte jobba inom industrin, de sista 15 åren innan pension med mark och anläggning, och före det bland annat som fräsare och snickare. Och efter jobbet har han alltid skyndat sig hem för att träna hästarna.

Den första egna hästen var ett kallblod, Almi, som Kenth köpte tillsammans med brorsan och ytterligare en delägare 1963. Det var en problemhäst som hade svårt med travet.

– Hon sprang och slog sig på framknäna hela tiden.

De fick tips av "Lill-Tore", en travprofil och flerfaldig champion, hur hästen skulle skos.

"Och så ger ni henne en ansjovisburk med vetegroddar varje dag, så ska ni se att ni får fart på henne," sa "Lill-Tore."

– Men Almi var ingen bra häst, konstaterar Kenth, som trots allt ändå körde till sig en fjärdeplats i första starten.

1971 och köpte han hästen Zephyr Royal, som gav honom hans första seger – till 163 gånger pengarna.

– Halva banan var tung och halva banan frusen, och jag kände redan på värmningen att hästen var stark. Så jag ropade till frun över staketet "spela lite extra i dag, för i dag vinner jag."

Och mycket riktigt, Kenth och Zephyr Royal tog sin första vinst. Men frun hade inte tagit honom på orden, och i stället för 100 på vinnare och 100 på plats som de brukade spela, hade hon varit lite försiktig och satsat 20/20.

– Men det var roligt ändå, säger Kenth och skrattar.

Ett tag hade Kenth ett hemman i Årskogen, och mellan fem och sex hästar i stallet.

– Men det var jobbigt. Direkt efter jobbet var det bara att skynda sig att äta och så ut och köra häst. En gång hann till och med gatubelysningen släckas då jag hade en häst kvar att köra. Då funderade jag på vad jag höll på med. Det låter idiotiskt när man berättar för folk, men det är mycket roligt också, och jag ångrar ingenting.

Två gånger har Kenth varit Hagmyrens representant i amatör-SM, 1996 i Färjestad med Parant Bowler och år 2000 i Visby med Kevin Costner.

– Men det har inte gått så bra.

Totalt har han cirka 60 segrar som kusk, den senaste tog han på Midsommartravet på Hagmyren 2013 med Pacific Hurricane. Och i Cerafio fick han sin första rikstotosegrare 1979 som tränare.

– Det var jätteroligt, för det var en häst som jag köpt som 1,5-åring.

1990 flyttade familjen till Gnarp till ett mindre hus med stall.

Där har han nu fyra hästar. Tioåriga avelsstoet Joy Brodda, som är betäckt i år och Kenth väntar besked i dagarna huruvida hon är dräktig eller ej. Tolvårige Mäster Metz, är en egenuppfödning som är döpt efter Kenths anfader som bodde i Metz i Frankrike. Fyraårige Eminence Boko är relativt nyinköpt.

– Han har bara gjort en start och fick inga pengar, men han gick på nytt rekord och han har bra stam. Det är alltid svårt att veta, men det känns bra.

Yngst i gänget är ettårige hingsten Skytrain, som Kenth själv fött upp.

– Han är inkörd och går allt bra kommer jag att starta honom som tvååring. Han ser i varje fall fin ut.

Det har varit både med- och motgångar, tidigare morgnar och sena kvällar, men Kenth har aldrig ångra att han började med trav.

– Det har varit många roliga episoder, men jag har inte blivit rik på det, snarare tvärtom.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons