Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruth väntar på brevet från kungen

/

På torsdag den 13 augusti gratulerar vi Ruth Klaar i Näsviken som fyller 100 år. Hon ser framemot födelsedagen då hela familjen samlas och brevet från kungen anländer.

Annons

Ruth Klaar är född i Överby i Älgered. När Ruth träffade Fritz Klaar gifte de sig och flyttade tillsammans till en arbetarbostad i Hillen i Näsviken, då Fritz fått jobb på Forsa bruk. När de lämnade Hillen för att flytta till Långby flyttade de bohaget via häst och vagn.

Några år senare köpte de föräldrahemmet i Hamre i Näsviken, och Fritz fortsatte att jobba på Forsa bruk medan han drev ett litet jordbruk. Ruth var hemmafru och tog hand om hemmet, djuren och barnen, och hjälpte även grannar och bönder runt i kring med diverse sysslor.

Ruth och Fritz hade fem egna barn, varav fyra fortfarande är i livet. Utöver sina egna barn tog de hand om barnbarnet Roger Klaar från det att han var sex månader tills han vid 18 års ålder flyttade hemifrån.

Roger Klaar och svärsonen Sven-Erik Sundström berättar att de så länge de kan minnas har sett Ruth med stickningen i handen och en korg med garn vid sin sida. Det var hennes största hobby. Idag har hon ont i lederna och stickar inte längre, men när hon gjorde, stickade hon mängder av kläder för att sälja men också för att ge till familjen.

Roger Klaar minns att Ruth brukade sitta på armstödet till kökssoffan och sticka medan hon tittade ut genom fönstret för att se när maken Fritz kom hem i från jobbet så att hon kunde värma på maten åt honom.

Ruth har alltid haft koll på det mesta. Hon brukade lusläsa tidningen vilket Roger tror har bidragit till att hon har så bra minne än i dag.

Ruth och Fritz hade ett ovanligt husdjur som Ruth inte var särskilt förtjust i, det var Fritz som hade tagit hem en grävlingsunge. Grävlingen lyckades alltid att ta sig in i skafferiet där han rev upp mjölpåsar och åt upp margarinet, och inför varje vinter knölade grävlingen ihop alla trasmattorna i hallen till en hög, som han drog ut under logen där han gick i ide.

Ruth tyckte om att plocka bär och Sven-Erik minns när han och Maj-britt var med Ruth på Hamreberget en gång.

– Vi var uppe på Hamreberget och plockade blåbär, Ruth sa att vi skulle låta grävlingen stanna hemma, men han följde efter oss dit. Det första han gjorde var att putta omkull blåbärshinken för oss, och när vi skulle gå hem sa Ruth att vi skulle smyga så att grävlingen skulle bli kvar i skogen. Men när vi kom hem var han före oss nere på gården, skrattar Sven-Erik Sundström. 

År 1976 blev Ruth änka och flyttade till en lägenhet. I dag bor hon på Servicehuset Rosenborg i Näsviken, där hon har sin egen lägenhet. Ruth trivs väldigt bra, hon brukar gå på bingo och musikkvällar en gång i vecka. Ruth är vid god hälsa, det enda som blivit lidande med åren är hörseln som blivit väldigt dålig.

Ruth har förutom sina fyra egna barn, 14 barnbarn, 26 barnbarnsbarn och 12 barnbarnsbarnbarn, och alla träffas de varje år på Ruths födelsedag. 

– Vi brukar alltid ta med henne någonstans och göra något på hennes födelsedag, det tycker hon är roligt. berättar Roger Klaar.

Men i år, liksom i fjol, håller de kalaset i Rosenborgs matsal då Ruth inte vill åka bil så långt eftersom hon får ont i ryggen.

Även om Ruth inte räknat med att bli så gammal som 100 år berättar Roger och Sven-Erik att hon har väntat på sin födelsedag och på brevet från kungen.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons