Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pastor Cyrillus blev präst i Svenska kyrkan

/
  • Erika Cyrillus som nybliven präst den 7 juni. På sig har hon den gröna mässhaken från Enköpings församling, där hon nu börjat jobba. Foto: Christel Törnros/Uppsala stift

Vad hände med Erika Cyrillus, hon som var pastor i Missionskyrkan i Edsbyn? Jo, hon är nybliven präst i Svenska kyrkan och jobbar i Enköping.

Annons

När Erika Cyrillus flyttade till Edsbyn 2000 tänkte hon: "Jag vill aldrig mer tillbaka till Stockholm".

Det blev nio år i Edsbyn, varav sex som pastor i missionsförsamlingen. Men Erika har hela tiden pendlat mellan församlingsarbete och jobbet som journalist, ofta i femårsperioder.

2008 blev hon chefredaktör för Budbäraren, Evangeliska Fosterlandsstiftelsens (EFS) tidning.

– Då ombads jag att vara med i Svenska kyrkan och då bytte jag.

EFS tillhör Svenska kyrkan och Missionskyrkan har sina rötter i EFS så det var inget stort teologiskt steg, tycker Erika. Dessutom är hon faktiskt döpt i Svenska kyrkan och blev missionsförbundare först i 20-årsåldern så egentligen växlade hon bara tillbaka.

– Det är inte alls så att jag blivit arg på Missionskyrkan på något vis, försäkrar hon.

Efter fem år som chefredaktör kände hon lusten att jobba i församling igen. Det var då tanken på att bli präst dök upp. Eller snarare Gud kallade och hon lydde. Det är så Erika ser det.

– Jag går i lydnad till det som Gud har kallat mig till.

Utbildningen tog bara ett år eftersom Erika hade en fyraårig pastorsutbildning med sig sen tidigare. Den 7 juni togs hon emot som präst av biskop Ragnar Persenius i Uppsala domkyrka.

Nu jobbar hon som pastorsadjunkt i Enköping.

– Det är lite som att vara AT-läkare, man är färdig men får kanske lite enklare sysslor.

Några jätteskillnader mellan Missionskyrkan och Svenska kyrkan ser hon inte. Det skulle vara under själva gudstjänsterna då.

– Som liturg tar jag ut svängarna lite mer, sjunger och gestikulerar. Jag tycker det är roligt att lägga ribban lite högt.

Tillbaka till Stockholm har hon inte kommit än. Men bra nära. Efter Edsbyn blev det Gävle och Uppsala. Nu bor hon i Bålsta mellan Stockholm och Enköping.

– Men jag ska aldrig mer flytta in i 08-området, lovar Erika.

Mer läsning

Annons