Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie blir ny rektor på Nyhamre

/

Marie Andersson jobbade som lärare i 16 år. Nu tar hon över som ny rektor på Nyhamre skola.
– Jag känner mig lite nervös och väldigt stolt, säger Marie.

Annons

Formellt tillträder hon som rektor den 1 augusti. Men redan i maj var hon och bekantade sig med lärare och elever på Nyhamre.

– Det är en spännande och dynamisk skola, tycker Marie.

Nyhamre är en 1-6-skola med drygt 400 elever. Det är åldrar som Marie väl känner till efter att själv ha jobbat som lärare på liknande nivå i 16 år. Men det var inte självklart att bi lärare när hon växte upp i Bollnäs.

– Nej, jag var faktiskt inne på att jobba med juridik men jag kom inte in på den utbildning jag sökte. Då fick jag en praktikplats på Gärdesskolan och konstaterade att det var lärare jag ville bli. Och jag har älskat det i alla år.

Hon började 1999 på Västansjö skola och blev kvar där i många år. Det senaste året har hon jobbat på Kilbergsskolan. Hon har även jobbat deltid för Lärarförbundet i några år. Nu hamnar hon så att säga på andra sidan bordet.

– Men det känns bara bra. Uppdraget är ju lite detsamma: att skapa goda förutsättningar för lärare att kunna göra ett bra jobb, tycker Marie.

Varför ville du bli rektor?

– Jag har ju jobbat så många år som lärare så jag ville testa något nytt, utvecklas lite, komma vidare. Jag ser det som en förlängning på det jag gjort tidigare.

Vad för slags rektor vill du vara?

– Jag vill nog vara en del av verksamheten, en som inte bara sitter på kontoret. Men jag har ju inte prövat än.

Den 17 augusti börjar lärarna på Nyhamre och den 20 augusti börjar eleverna. Men Marie har fullt upp till dess. Hon tycker själv att skolan ligger bra till när det gäller både bemanning och behörighet. Men några vakanser finns och kravet på lärarlegitimation, som trädde i full kraft den 1 juli, gör rekryteringen lite svårare.

– Det första jag ska göra är att titta på nya lärare. Vi skulle behöva några till, säger Marie.

Mer läsning

Annons