Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid Hansgård 90 år

/

90 år fyller den 31 augusti Ingrid Hansgård från Långhed i Alfta.

Annons

Ingrid Hansgård har, förutom några år i Karlskoga, alltid varit bosatt i Långhed i Alfta. Föräldrarna Olle och Anna var bönder, mamman Anna var också utbildad sjuksköterska som hjälpte folk i trakten.

Ingrid gick hushållsutbildning i Karlskoga och arbetade några år på herrgård men kom snart tillbaka till Långhed för att hjälpa sina föräldrar med djuren och skötseln av gården, då hennes syskon Allan och Marianne flyttade till andra delar av landet. Gården Hanses var ett hemman där släkten bott sedan 1600-talet.

Ingrid gick senare en hantverksutbildning och har hållit på med hantverk som keramik, vävning, bonader och mycket annat. Hon har även lett hantverkskurser för äldre.

Som ung var Ingrid aktiv i Svenska landsbygdens ungdomsförbund, SLU, och senare i hembygdsföreningar.

Ingrid har varit traktens specialist på lokal- såväl som hälsingehistoria, och bidragit mycket till Alfta och Långheds hembygdsföreningar. Ingrid åkte bland annat runt i trakten och intervjuade äldre personer om livet förr, intervjuer som hon spelade in och delade med hembygdsföreningen. Inspelningarna blev något av en "go to", när man ville ha något berättat om hälsingetraditioner, livet förr och hälsingegårdar.

Ingrid brukade även guida på Pallars världsarvsgård, som ligger runt hörnet från Hanses. Ingrid blev mycket uppskattad för sina uppträdanden då hon berättade Delsbostintans historier på mål, vilket även spelades in och gavs ut på CD-skivor som såldes på bokhandlar runt omkring.

Det saknades inte friare, men Ingrid gifte sig aldrig. Hon har inga egna barn men har alltid varit en central person för syskonbarnen Staffan, Birgitta, Agnetha och Anna, som älskade att hälsa på henne på gården där det alltid bjöds på massor av god mat och ett lyssnande öra.

Ingrid besökte under många år äldre på Sunnangården för att hålla dem sällskap, dit hon även själv nyligen har flyttat.

Ingrid har alltid varit älskad och uppskattad av alla som känt henne. Hon har varit aktiv på så många sätt enda upp i 90-årsåldern. Tills att hon blev 89 år gammal cyklade hon mellan Långhed och Alfta för att handla.

Födelsedagen firas i liten skala med släkt och några vänner.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons