Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida, 18, vill köra stora maskiner

/
  • Ida Bååth är tokig i kor och visar här på bilden att det går alldeles utmärkt att mysa med dem.

Fyra veckor före skolstarten bestämde sig Ida Bååth; hon vill bli djurskötare och traktorförare.
Lördag den 17 oktober blir hon 18 år och drömmen är att en dag bli mjölkbonde med egen gård.

Annons

Det är inte alla ungdomar som kan tänka sig att kliva upp klockan fyra på morgnarna. Men det är precis vad Ida Bååth gjorde under tre månaders tid i somras, som djurskötare på en gård i Vallsta och på en gård i Järbo.

– Det är väl inte det roligaste jag vet att kliva upp klockan fyra, men man lär sig med tiden. Man blir härdad, säger hon.

Ida stortrivdes med att arbeta på de två gårdarna. Hon fick bland annat sköta mjölkningen och hon blev än mer övertygad om att det är just kor som hon vill jobba med.

– Kor är helt fantastiska djur och de har olika personligheter allihop. Nu har jag fått testa på att arbeta med mitt intresse och intresset håller fortfarande i sig.

Fyra veckor innan gymnasiet bestämde sig Ida Bååth för att satsa på en framtid med kor, trots att hon egentligen är en inbiten hästtjej.

– Jag har hållit på med hästar hela livet och jag är medryttare på två hästar. Jag hade tänkt gå hästprogrammet, men jag såg ingen framtid inom hästbranschen, säger hon.

Ida Bååth läser tredje året på lantbruksprogrammet, med inriktning maskiner, på Nytorp i Arbrå. Intresset för maskiner har inte alltid funnits där, men det har växt fram.

– Jag är en tjej som vill köra stora maskiner. Det är inte så många tjejer som kör och det gör det lite roligare. I utbildningen får vi lära oss att köra traktor, truck och lastmaskin.

Efter gymnasiet vill hon arbeta som traktorförare och djurskötare, eller både och. Den stora drömmen är dock att bli mjölkbonde med egen gård och hon är inte rädd för den utmaningen.

– Det är en udda dröm. Men mjölkbönder behövs och jag ser faktiskt en framtid som mjölkbonde. Mamma och pappa gick också på Nytorp och mamma jobbade med mjölkkor tidigare. Så det är väl naturligt för mig, säger hon.

Ida Bååth beskriver sig som en driven tjej. Hon sitter till exempel med i LRF-styrelsen i Arbrå-Undersvik, där hon är i särklass yngst.

Lördag den 17 oktober får hon fira sin 18-årsdag.

– Jag vet inte om det känns så speciellt, men man blir ju vuxen på ett helt annat sätt. Man får frihet att bestämma själv. Jag firar med familjen först och sen ska jag ut och fira lite med vännerna, säger Ida Bååth.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons