Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tog sig ur drogerna och blev författare

/
  • När Ulla-Maria Andersson skickade in sitt första manus till Norstedts var hon 58 år gammal. ”Det är lite roligt att debutera som författare, 58 år gammal”, säger hon.

Ulla-Maria Andersson har alltid känt att Hudiksvall varit hennes hemstad, även om hon är uppväxt i Stockholm där hon hade en trasslig barndom. Den bakgrunden har blivit grund till hennes bokserie, två böcker är släppta och en tredje är på gång.

Annons

Ulla-Maria hade en tuff barndom och började använda droger redan som elvaåring. När hon var 35 år gammal lämnade hon Stockholm med endast de kläder hon stod i och en flaska vin. Hon flyttade aldrig tillbaka till huvudstaden igen.

– Jag kände mig välkommen i Hudiksvall. Alla var så vänliga. Det var här allt vände.

Ulla-Maria hade fått förtroendet för en man som hade ett behandlingshem i Åvik, dit hon åkte. I fem månader bodde hon på behandlingshemmet innan hon flyttade till egen lägenhet.

– Jag hade skulder och betalningsanmärkningar. Det svåraste var övergångsfasen. Att någon skulle våga satsa på mig.

Under sommaren började Ulla-Maria studera på textillinjen på Forsa folkhögskola.

– Jag var tvungen att hålla mig sysselsatt med någonting som jag tyckte var roligt för att hålla mig nykter och drogfri.

Ulla-Maria utbildade sig vidare till andningspedagog och senare alkohol- och drogterapeut, och började strax därefter arbeta som det på Kvinnohemmet i Hudiksvall. Samma hem som tidigare varit det behandlingshem hon själv bott på när hon anlände till Hudiksvall.

När Ulla-Maria kände att hon fått ordning på sitt liv bestämde hon sig för att ta hem sin dotter som bott i fosterhem sedan hon var två år.

– Jag blev behandlingsansvarig på Kvinnohemmet, köpte radhus, sommarstuga och dottern tog studenten. Men jag jobbade lite väl mycket och drabbades av en utmattningsdepression.

I tre år var hon sjukskriven och under den tiden blev hon mormor för första gången. För att komma närmare sin dotter och sitt barnbarn flyttade hon till Ljusne.

Under sjukskrivningen började hon även gå en skrivkurs på Bollnäs folkhögskola.

– Jag träffade och fick förtroende för Kerstin Svevar som blev min handledare. Jag skrev lite dikter och sådant först. Men under nästan sju års tid hade jag skrivit ned någon liten text här och var, mest i terapeutiskt syfte. Jag började ta delar av mitt eget liv och stoppade in dem i en fiktionell historia.

Ulla-Maria fick fina omdömen för texten men hennes handledare ville veta mer om den där tjejen som kommit till behandlingshemmet.

– Jag började skriva några små kapitel, kanske fyra-fem stycken. Men hur skulle det kunna bli något? Så en dag kom det till mig, början till den första boken, med den lilla flickan i hallen.

Det var till en början svårt för Ulla-Maria att skriva en roman som i stort sett var baserad på hennes eget liv. Hon hade svårt med hur hon skulle förhålla sig till texten.

– När man skrivit en mängd text är det som att romanen får en egen vilja. Som att den nästan är en egen person och att jag är i service till den.

Ulla-Maria skickade in manuset till bokförlaget Norstedts och fem månader senare hörde de av sig. Det samtalet glömmer hon aldrig. Hon kommer heller aldrig glömma dagen då hon hoppade av på centralstationen i Stockholm för att gå över bron till det stora huset prytt med de blåa neonbokstäverna - Norstedts.

Efter att Ulla-Maria bott i Ljusne i tre år flyttade hon vidare till Gävle där hon startade sitt eget konsultföretag.

– Då fick jag reda på att min mamma var ifrån Gävle och att min mormor hade bott i Brynäs. Jag tog tillbaka mormor och morfars gravar och skötte om dem. Det kändes som att jag knöt trådar i Gävle.

Ulla-Maria utbildade sig till psykosyntesterapeut och sju år efter det att hon slutat på Kvinnohemmet blev hon åter tillfrågad att komma tillbaka.

Hudiksvall kändes som att komma hem för Ulla-Maria, som stormtrivs i staden, med människorna, med lägenheten och sina grannar.

– Det är nu 24 år sedan jag vände mitt liv och jag känner mig fri. Jag känner mig tillfreds och lycklig utan orsak. Jag har kommit hem i mig själv.

Ulla-Maria är ute och föreläser en del om sitt liv och sina böcker. Två böcker är utgiven och våren 2017 väntas den tredje komma. En fjärde bok är planerad och det finns även tankar om en femte, lite annorlunda från de andra.

Födelsedagen spenderar hon i Stockholm tillsammans med sin dotter och sina två barnbarn. Där ska de bo på hotell, shoppa och gå på musikalen Snövit på Maximteatern.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons