Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon firar med att springa maraton i Pippi-kläder

/
  • Hanna Bruce är ägare och vd för Växbo Lin. Här visar hon upp den linneduk som var Gävleborgs läns present till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill vid deras bröllop 2013.
  • Kronprinsessan Victoria gjorde ett spontant besök på Växbo Lin tillsammans med prins Oscar och tre väninnor nyligen.
  • Hanna Bruce älskar att röra på sig, bland annat genom att tävla i swimrunlopp.

Hanna Bruce är inte känd för att sitta still. Det tänker Växbo Lins ägare och vd inte göra på 40-årsdagen heller.
På lördag springer hon sitt livs första maraton i Frankrike – utklädd till Pippi – och med vinprovning längs banan.

Annons

Hanna Bruce behöver egentligen ingen närmare presentation. Många känner redan igen den sprudlande glada och energiska kvinnan, som är ansiktet utåt för Växbo Lin.

Ändå känns en presentation på något sätt nödvändig. Jubilaren har gjort så pass mycket i sitt liv att det är svårt att komma ihåg allt.

Hanna, som hette Söderström innan hon gifte sig, har rötterna i Hälsingland men är född och uppväxt i Stockholm. Då föräldrarna kommer från Rengsjö har hon tillbringat alla somrar och lov här.

– Jag bodde alltid hos mormor och morfar på somrarna och alla umgicks med alla. Det var välkomnande och det fanns alltid kompisar i samma ålder. Jag har en romantisk bild av den tiden, säger hon.

15 år gammal träffade hon sitt livs kärlek, ett år äldre Rengsjögrabben Jacob Bruce. Åren gick och för Hanna blev det jobb som personalchef på SCA, först i Göteborg och sedan i Stockholm.

Paret bosatte sig i en lägenhet vid S:t Eriksplan, men ödet ville annat. Under firandet av sin bröllopsdag i Tällberg träffade de Växbo Lins dåvarande ägare Rolf Åkerlund och resten är, som man säger, historia.

– Jag slängde ur mig att vi ville köpa hans fabrik. Det var en spontan grej då, men efter tio år känner vi att det var en otrolig tur att vi träffade honom den dagen. Det är lyxigt att få jobba med det som vi brinner för och få utveckla det, säger Hanna Bruce.

Under de år som makarna Bruce drivit Växbo Lin har linspinneriet och fabriken växt och lokalerna byggts ut för miljoner. De har även tagit sig in på den europeiska marknaden och har ett showroom i Stockholm.

I dag är Växbo ett av få kvarvarande linnespinnerier i Skandinavien och en stor turistmagnet. Genom sitt kunnande och engagemang har Hanna Bruce utsetts till en av tolv företagare att representera Sverige i ett kvinnligt europeiskt nätverk.

Listan på hennes utmärkelser kan göras lång. Några exempel är Norrlandsförbundets hedersbelöning Norrlandsbjörnen, priset Årets färgstarkaste kvinna av företaget Gudrun Sjödén Design och 2010 års Rengsjöhare.

Växbo Lin kan också stoltsera med att vara hovleverantör. Några dagar före kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop var Hanna Bruce inbjuden till fest ombord på Ostindiefararen Götheborg. Då passade hon på att överlämna linneduken Vintergatan till kronprinsessparet.

För någon vecka sedan fick Växbo Lin ett spontant besök av kronprinsessan och lille prins Oscar.

– Jag var inte där just då, men vi är väldigt glada att hon kom. Hon var där med tre väninnor och det slår högt att hon själv valde att komma till oss. Personalen var snabbtänkt och tog en bild till våra sociala medier och det blev en väldig uppmärksamhet i tidningarna.

Bland alla fina utmärkelser som Växbo Lin har fått finns också folkets pris Formex Formidable på branschmässan Formex. Det fick företaget för Åkerlapp, en produkt av felfria bitar från andrasorteringstyger som har sytts ihop till tablett/handduk/servett.

Hanna Bruce beskriver sitt företag som både arbete och fritidsintresse. Hantverk är viktigt för henne även på fritiden och hon broderar så mycket hon hinner.

Tillsammans med maken och barnen åker hon även mycket längdskidor och snowboard.

– Jag tycker om att röra på mig ute i naturen. Jag och Jacob kör en del swimrunlopp tillsammans. Det är en kombination av terränglöpning och simning på öppet vatten. Det är superkul och avkopplande, säger hon.

Hanna Bruce och maken har genomfört Klassikern som består av Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

På 40-årsdagen på lördag väntar nästa utmaning. Tillsammans med Jacob och några vänner springer Hanna maraton i Bordeaux i Frankrike, för första gången i sitt liv.

– Jacob fyllde 40 förra året och då fick vi den här gemensamma presenten. Alla som springer ska vara utklädd och i år är temat sagor och sägner, så vårt gäng ska vara Pippi allihop. På vissa vätskekontroller kommer det att bjudas på vin eftersom vi springer förbi vingårdar, berättar hon.

Hur känns det att bli 40 år?

– Jag tycker att det är fantastiskt, jag har alltid varit en liten tant! 40 är min bästa ålder, det passar mig väldigt bra, säger Hanna Bruce.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons