Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han värnar om sin hembygd

/
  • Kjell-Åke Hamrén ser sitt ordförandeskap i Norrbo hembygdsförening som ett hedersuppdrag.

Han är född och uppvuxen i Norrbo och räknar Hudiksvall som sin hemstad.
– Det är något visst med naturen och människorna här, man kommer aldrig ifrån det, säger Kjell-Åke Hamrén, som fyller 60 år på söndag.

Annons

Att mycket i Kjell-Åke Hamréns liv skulle handla om musik, det var självklart. Både hans pappa och morfar spelade fiol, och själv började Kjell-Åke spela för den smått legendariske musikläraren i Delsbo, John Eriksson.

– Det var väldigt stimulerande och inspirerande, konstaterar Kjell-Åke.

Det resulterade i att han så småningom själv utbildade sig till fiollärare, och jobbade som sådan några år, läste musikvetenskap och historia innan han fick syn på en annons att det fanns ett ledigt jobb hos Stikkan Andersson.

– Då tog livet en helt annan vändning.

Det var i början av 1980-talet, och Stikkan hade förvärvat ett antal äldre svenska musikförlag, och i de förvärven fanns rättigheterna till en hel del undervisningsmateriel.

– Det var inte avsikten bakom förvärvet, utan en bonusprodukt. Och för att det skulle komma till användning fanns ett behov av att bygga upp ett förlag i förlaget där skolundervisning och utbildningsmaterial blev huvudfåran.

När Kjell-Åke kom till Stikkan bestämde han sig för att inte tappa sin gamla inriktning på fiolspel och undervisning.

– Jag har haft två slags spår i livet, spela och undervisa å ena sidan och musikförläggeri å den andra, och de spåren har varit intakta hela tiden, om än inte på heltid.

Kjell-Åkes samarbete med Stikkan Andersson kom att sträcka sig över tio år. Först arbetade Kjell-Åke på Stikkan Anderssons förlag i fem år, och därefter var Stikkan styrelseledamot i i fem år i det förlag som Kjell-Åke själv startade.

Det bolaget existerar fortfarande, men Kjell-Åke avvecklade musikförlagsverksamheten i samband med att han övertog rollen som ordförande i Stim.

Under åren 1999 till 2009 satt han med i Stims styrelse, och sedan maj 2012 är han dess styrelseordförande.

– Det är inte en anställning utan ett förtroendeuppdrag, men ack så omfattande, säger Kjell-Åke.

Svensk musik har under en lång följd av år hävdat sig väldigt väl i en stor del av världen.

– Den samhälls- och teknikförändrig och internationalisering som pågår har till följd att man måste ligga väldigt mycket i framkant för att hinna med. Vårt uppdrag är att se till att de som är anslutna till Stim får sin musik uppmärksammad och bevakad så de kan få en inkomst av den. Och det är en makalös förändring, det händer saker nästan hela tiden. Inte bara vad gäller upphovsrätten, utan här handlar det om att hela tiden hitta verktyg och skapa nya rutiner så att den musik vi företräder är skyddad på ett sådant sätt så att alla spelningar uppmärksammas, säger Kjell-Åke.

Kjell-Åke kallar sig både spelman och violinist – i den mån man nu måste skilja på det.

– Tidigare var det väldigt mycket fokus på folkmusik, men under senare tid har fokuset flyttats mer över till den klassiska musiken. Det har inte varit ett medvetet val, utan det är olika omständigheter som gjort att det blivit så. När jag bodde hemma var det självklart mycket fokus på folkmusiken, och senare under livet omgav jag mig med väldigt många som spelade klassisk musik. Jag anser mig inte tillhöra det ena eller det andra, och jag rangordnar det inte inbördes, utan de lever på egna meriter.

Han är initiativtagare till kammarmusikfestivalen Musik mellan fjärdarna, norra Hälsinglands Konsertförenings kammarmusikfestival, som ägt rum två gånger hittills. En effekt av den förra festivalen är att det uppstod en stråkkvartett, som nu i höst uppträder offentligt för första gången.

– Så nu finns det något som heter Dellenkvartetten, och vi är inbjudna av kammarsällskapet i Visby för att öppna höstsäsongen på Gotland i slutet av september. Det tycker jag är en ganska trevlig effekt av festivalen, säger Kjell-Åke, som första veckan i maj var på en miniturné till Belgien tillsammans med pianisten Ingmar Höglund, ordförande i Konsertföreningen i Hudiksvall, och den belgiske musikern Mark Lambrecht, som har fritidshus i Kitte, och spelade.

På söndag fyller Kjell-Åke Hamrén 60 år, mitt under Musik vid Dellen. Han sitter med i arbetsgruppen som representant för Norrbo hembygdsförening, och passar på att fira sin födelsedag på lördag, innan Norrbodagarna drar i gång den 8 juli med ett folkmusikläger, det nionde i ordningen.

Under Norrbodagarna kommer han bland annat att fungera som programledare, och leda intervjuer från scenen.

Kjell-Åke Hamrén var inblandad i starten av Norrbostämman 1972. Då var han 18 år.

Sedan några år är han ordförande i Norrbo hembygdsförening, något som han ser som ett senkommet hedersuppdrag för hembygden.

– Jag är väldigt förtjust i min hembygd. Inte bara Norrbo, utan hela trakten. Man får inte glömma att det finns många andra ställen här i landet som är fantastiska, det glömmer man ibland när man vurmar för hembygden och inte ser något annat. Men det är något visst med naturen och människorna här, man kommer aldrig ifrån det. Det är nog inget unikt för Hälsingland, men jag förstår mer nu än tidigare hur präglad man är av sin hembygd och hur mycket den betyder för vem man är.

Kjell-Åke Hamrén är väldigt bekymrad över den utveckling och urbanisering som pågår.

– Skillnaden mellan det urbana och landsbygden är besvärande stor.

Är det något Kjell-Åke vill åstadkomma, så är det att få en rätsida på den problematiken.

– Jag tror att landsbygden har så otroligt mycket att ge, men man måste börja tänka väldigt mycket mer på att hitta lösningar och väldigt mycket mindre på att beskriva problem och elände.

Han skulle helst se att man kunde sitta ner tillsammans, inte bara Hälsingland, utan hela övre halvan av Sverige, och diskuterade med fokus på lösningar.

– Vi vet redan hur eländigt det är, och vi har en enastående förmåga att prata om problembilden. Men vi måste hitta lösningar, ingen annan kommer att göra det åt oss.

Annons