Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från teaterapa till industriell designer

/
  • I uppsättningen Godspell, 1982, spelade Jon-Karl Sundh Jesus.
  • My fair lady sattes upp på Hudiksvalls teater våren 1983 och drog fulla hus. Jon-Karl Sundh hade en av huvudrollerna som professor Higgins, till höger. Från vänster ses Eva From som Mrs Pierce, Mattias Hagman som Pickering och Marielle Anteskog som Eliza.
  • – Mördartangon var ett nummer i Runes Röstresurser, som blev en liten succé. Den blev längre och längre för varje uppträdande, skrattar Jon-Karl Sundh.
  • Jon-Karl Sundh firar sin 50-årsdag i skidbacken.

Teater och musik var något som Jon-Karl Sundh sysslade mycket med under sin ungdom. Genom Runes Röstresurser, Golden boys och huvudrollen i My fair lady gjorde han succé i Hudiksvall. I dag är han designer på ett av Sveriges främsta företag inom industriell design.

Annons

Jon-Karl Sundh föddes i Sundsvall. När han var sju år gammal flyttade familjen till Hudiksvall.

Under gymnasiet gick Jon-Karl med i kören Runes Röstresurser, ledd av Rune Broberg, som huserade cirka 100 ungdomar från högstadiet och gymnasiet.

– Det var en rolig period i livet. Vi var inte så många killar så vi var som en killgrupp i gruppen. Vi kanske inte var de bästa på att sjunga men vi försökte vara roliga i stället, skrattar Jon-Karl.

Med Runes Röstresurser turnerade Jon-Karl och de andra runt en del och uppträdde bland annat på China teatern i Stockholm.

Genom kören började Jon-Karl även spela teater. I Godspell var han Jesus och i uppsättningen av My fair lady fick han huvudrollen som professor Higgins.

– Vi gjorde en väldig massa föreställningar på Hudiksvalls teater. Det var roligt, jag har alltid gillat att spela teater och spexa.

Och spexa var precis vad Jon-Karl gjorde när han tillsammans med några vänner bildade gruppen Golden boys, som uppträdde runt om i Sverige men framför allt på Höglidens diskotek i Hudiksvall.

– Det var Hudiksvalls i särklass största diskotek under den här perioden och där spelade alla som var stora då. Vi uppträdde varannan vecka med våra 20-minutersshower. Det var mycket sång och ironiska härmningar av dåtidens artister. Det var kul.

Men i och med att Jon-Karl avslutade sin gymnasietid, avslutade han även sin tid med teater och sång.

År 1989 började han sina studier i industridesign på Umeå universitet.

– Jag hade alltid varit sugen på att bli arkitekt och av en slump upptäckte jag industridesign. Det lät vansinnigt roligt så jag började studera det.

När han avslutat sina studier flyttade han till Stockholm där han började som egenföretagare tillsammans med tre andra. I dag, 23 år senare, sitter han kvar vid samma skrivbord på Myra Industriell Design, ett av Sveriges främsta företag inom industriell design.

– Det är så roligt. Det är hela tiden nya saker att jobba med, i nya projekt. Och man har alltid fem projekt pågående samtidigt. Man är nybörjare inom alla områden och kan se med nya ögon på en produkt. Det är roligt att komma in som ny och få ställa de dumma frågorna.

På uppdrag av tillverkande företag ser Jon-Karl till att produkter blir användarvänliga, lätta att förstå, ergonomiska och ser bra ut. De jobbar med att utforma alltifrån bilar till telefoner, bildskärmar, toaletter och mycket mer.

– Du vet saker man kan störa sig på. Varför har de inte flyttat knappen så slipper jag klämma mina fingrar varje gång? Sådant håller vi på med. Vi är användarens advokat.

Till företaget Telia tog de fram designen till den nya och populära Kobratelefonen, som firade 50 år.

– Vi har jobbat åt kunder i Hudiksvall med, Hiab till exempel. Vi har hunnit ganska långt. Vi jobbar med stora företag som Atlas Copco, Bahco och Gustavsberg. Sen jobbar vi med små företag också, vilket nästan är roligare.

På fritiden har teater och sång bytts ut mot naturen. Jon-Karl är mycket aktiv och paddlar, så ofta han kan, kajak och åker skidor. Sin födelsedag firar han i skidbacken.

– Då är jag i fjällen och åker skidor. Själva festen håller jag tillsammans med min bästa kompis Jacob Nordström i april. Vi har varit vänner sedan vi var 8 år gamla och har haft 20-, 30- och 40-årsfest tillsammans. Man måste fortsätta med traditionerna.

Då du delar dagen med våfflan, blir det något våffelintag?

– Det brukar bli det. När vi är hemma brukar vi ha ett litet våffelkalas. Nu får det bli våfflor uppe i fjällen. Det brukar finnas gott om våffelstugor där.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons