Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finsk "malpåse" gynnar Ala

Neddragningen i Stora Ensos finska sågverk innebär mer jobb för Ala-sågen. Produktionsneddragningen kortas med två veckor.

Annons

På onsdagen kunde ledningen för Ala sågverk informera alla berörda om att "malpåsningen" av Stora Ensos sågverk Tolkkinen, utanför Helsingfors, innebär mer produktion för Ala-sågen.

Den ökade volymen innebär i sin tur att den åtta veckor långa produktionsminskningen kan kortas till sex veckor.

- Om inte minskningen skett i Finland hade vi troligen fått dra ner ett skift på sågen. Nu kan vi köra för fullt igen från och med vecka 16 (mitten av april), säger sågverkschef Erik Sjölund.

Den produkt som flyttats över till Ala är speciella dimensioner av fura, avsedda för den japanska marknaden. De dimensionerna tillverkas redan i Ala, men nu i större volym.

Det är den svaga svenska kronan som gjort det fördelaktigt för finsk-svenska skogsjätten Stora Enso att flytta över tillverkning från Finland till de svenska sågverken och pappersbruken.

Stora Ensos vd Jouko Karvinen säger i en intervju i Dagens Industri att kronraset för skogsbolagets del betyder att man tjänar 115 miljoner kronor för varje procent som kronan minskar i värde. Även virkeskostnaderna är lägre i Sverige, uppskattningsvis 30 procent.

Även för massaindustrin innebär kronans försvagning gentemot en allt starkare dollar en vinst som gynnar exempelvis Vallviks Bruk.