Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnskogsteatern i mindre format

/
  • Erik Dellkrantz spelar den blyge och försagde Petter som blir förälskad under hemvärnsövningen.
  • Anners-Orsen (David Reino Svensson) vägrar accepterar att han är för gammal för att delta i hemvärnsövningen.
  • Flickorna och kvinnorna följer hemvärnsövningen hemifrån byn, i rollerna Åsa Lindholm, Kristina Svensson, Annelie Laitila, Sanna Crona och Jemina Isberg.
  • Oskar (Tommy Söderlind) gör allt han kan för att hålla sig borta från övningen.

Finnskogsteaterns föreställning på Loses är den här sommaren är mindre i formatet. Aktörerna på scenen är färre. Bara ett barn medverkar den här gången. Det händer inte så mycket, men föreställningen blir ändå en småtrevlig stund.

Annons

Handlingen i Bönor och ärtsoppa är koncentrerad till en hemvärnsövning i skogarna kring Loses på Bollnäs finnskog, hemvisten för 20-årsjubilerande Finnskogsteatern.

Förr har föreställningarna på Loses flera gånger skildrat ett speciellt decennium. Nu är tiden mer odefinierad. Det känns som 1940-tal, men det verkar som att kriget ligger långt tillbaka i tiden. Kanske klockan har stått still här ute.

Flera av figurerna känns igen från tidigare föreställningar. Oskar (Tommy Söderlind) gör allt han kan för att hålla sig borta från övningen. Han vill inte leka krig och skyller både på ont i ryggen och i knäet (vilket av dem det nu var…)

Oskars gamle far Anners-Orsen (David-Reino Svensson) däremot försöker däremot envist att ansluta sig till truppen, trots att han blir skadad flera gånger, hemburen och förbjuden att återvända.

Anners-Orsen brukar annars vara Finnskogsteaterns mest komiska figur och visst är han rolig även den här gången, men David-Reino lyckas också på ett ganska rörande sätt skildra en man som vägrar acceptera att han blivit för gammal för att vara med i livet tillsammans med oss andra.

Tänkvärt är också hur vi försöker få gamla människor att inse sin begränsning. Soldaterna inklusive sonen Oskar beter sig tämligen okänsligt. Svärdottern Asta (Åsa Lindholm) brukar i vanliga fall inte ha särskilt mycket till övers för Anners-Orsen, men nu tycker hon att han behandlas illa och säger till männen på skarpen. Hon försöker sedan tala förstånd med gubben, men även det känns lite mästrande och man kan fråga sig om det är rätt sätt.

Den unge blyge och försagde soldaten Petter (Erik Dellkrantz) blir förälskad i den frimodigare och framfusigare Monika (Sanna Crona). Kärleksparets skådespeleri hör till behållningen i föreställningen. Lars B Anderssons gnällige soldat Arvid är också träffsäkert fångad.

Kristina Svenssons manus har kvaliteter men räcker inte för att fylla hela föreställningen som står och stampar, trots att den inte är särskilt lång.

Hemifrån byn följer kvinnorna männens krigslekar och ger sina kommentarer. Naturligtvis ska det då finnas plats för mindre målmedvetet småprat, men det är framför allt då som föreställningen tappar i tempo.

Mer läsning

Annons