Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnskogsmuseet invigningsklart

/
  • Ett riktigt björnskinn hör till attraktionerna och ligger på det björnide, som är gjort för barnen. Deisy Hellsén, Maths Östberg och Leif Nordlöf visar runt i det nya Finnskogsmuseet.
  • Detta är ett skogsfinskt svepskrin som kommer från Kvarnbergstorp i Los socken.
  • Inifrån barnens björnide har man denna utsikt in mot den gråa delen av museet.
  • Leif Nordlöf har byggt denna modell av en rökstuga, som den kunde se ut på 1600-talet, i skala 1:10.
  • Det sirligt skrivna nedsättningsbrevet, undertecknat 1613 av kung Gustaf II Adolf, för Kopparberget, finnbosättningen i Gullberg i Alfta socken.
  • Maths Östberg visar det nya referensbiblioteket på övervåningen. Bokhyllorna är måttbeställda och tillverkade av gymnasieelever som går trätekniskt i Edsbyn.
  • Hela stammen var fylld av björnskallar. Det finns exempel på det på finnskogen.
  • Hon invandrade från östra Finland till Sverige på 1600-talet.
  • Barnen har fått sin egen hörna i museet och på gång är att göra en naturstig utomhus.

Hon invandrade från östra Finland till Sverige på 1600-talet.

Annons

Den unga kvinnan bär en näverkont på sin rygg. Intill henne reser sig den mäktiga skogen. Hennes direkta blick möter besökarna redan i entrén till det nya Finnskogsmuseet och ombyggda bygdegården i Skräddrabo på Alfta finnskog.

– Vi är glada och stolta över det färdiga resultatet, säger bygdegårdsföreningens ordförande Deisy Hellsén i Skräddrabo.

– Bygdegården har fått en fin samlingslokal som invigdes med visprogrammet Rallarnas visor, som lockade närmare 100 besökare. Den har också fått ett fint kök, säger Olle Lindqvist som är vice ordförande för föreningen.

Under fyra år har arbetet pågått med att bygga om bygdegården, tidigare skolan i byn. Huset byggdes på 1920-talet och skolundervisningen pågick där fram till slutet av 1950-talet.

Omdaningen av Finnskogsmuseet har delvis pågått samtidigt med ombyggnationerna av bygdegården. Runt en miljon plus värdet av allt arbete som har lagts ner har projektet kostat. Den 31 maj är det så dags för återinvigning av museet.

– Det här blev fantastiskt bra. Jag vill särskilt framhålla vilket stöd vi har fått i byn för det här, både från privatpersoner och företag, säger Deisy Hellsén.

– Allt är nytt. Vi ritade om huset invändigt. Två rum har blivit en bra samlingslokal. Vi har skapat ett modernt museum som vänder sig till olika åldrar, säger Leif Nordlöf som har varit utlånad av Ovanåkers kommun för själva omgestaltningen av museet.

Han har tillbringat många timmar i och vid bygdegården. Ett exempel på hans arbeten är den modell av en rökstuga som han har byggt. Nersänkt i golvet syns den stockbåt man fann i tjärnen intill Nybo fäbod och i taket hänger en finnplog som kommer från Svartnäs.

De tre föremålen finns i den röda delen av museet, som skildrar hur finsk befolkning med start på 1600-talet flyttade från sina hemtrakter till svenska skogstrakter. Skogsfinnarna kom från östra Finland. De röjde gårdar, fick kungligt nedsättningsbrev, byggde rökstugor och införde svedjebruk.

Svedjerågen kunde ge hundrafalt eller tusenfalt igen, men utarmade på sikt jorden och var inte så populär bland svenskarna.

Tanken med den röda museidelen är att man som besökare ska få grundläggande kunskap om finnskogen. Vill man sedan gå vidare finns den gråa delen som mer detaljrikt informerar om finnmarker och finnskog i Sverige och Norge samt i Nya Sverige.

Vill man fördjupa sig ännu mer finns referensbiblioteket, som har den största litteratursamlingen i ämnet Finnskogen geografiskt sett med över 8 000 titlar, från Tiveden i söder till södra Lappland i norr.

– Det nya referensbiblioteket blev bra. Det var trångt tidigare, så nu kan det leva vidare och det finns plats för fler böcker och skrifter, säger Maths Östberg.

Det var Maths Östberg som 1986 startade Finnskogsmuseet, som då låg i anslutning till Skålsjögården. 1998 kom musset till Skräddrabo och hade i fjol knapp 900 besökare.

Annons