Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns paragrafen om förbjuden tomgångskörning bara på papperet i Bollnäs?

Annons

När ska Bollnäs kommun sätta upp skyltar och se till att förbudet mot tomgångskörning efterlevs? undrar signaturen "Många centrumboende". Samhällsbyggnadschef Kjell Petersson ger svar direkt.

Vi anknyter till insändare den 31 januari angående varmkörning av bil, och ifrågasätter när Bollnäs kommun skall leva upp till sina gällande hälsoskyddsföreskrifter angående tomgångskörning. 

Läs också: En timmes varmkörning - är det nödvändigt?

I 2 § står att förbränningsmotor i stillastående fordon får hållas igång i högst en minut, och att omedelbart tomgångskörningsförbud gäller fordon som stannats vid järnvägsövergång. Detta gäller i hela kommunen inte bara i tätorten.

I andra kommuner finns stora skyltar om max en minuts tomgångskörning vid varje infart. I Bollnäs har vi har inte sett någon information om denna föreskrift i någon form.

Problemen finns bland annat vid snabbmatsställen, många centralt belägna, vid förskolor när barn skall hämtas eller annars när någon i bil väntar på att plocka upp en person. Vid ett tillfälle i centrala Bollnäs fick vi väcka föraren av en stor turistbuss då han satt vid ratten och sov med motorn igång medan passagerarna "gjorde stan". Då hade det gått 35 minuter!

Finns denna paragraf endast på papperet, eller skall kommunen bidraga till att minska biltrafikens klimatpåverkan genom att informera om vad som gäller samt se till att detta efterlevs? Det är viktigt, då trafiken är den dominerande källan till luftföroreningar.

Många centrumboende

Svar direkt: Tack för era synpunkter. Från 1 januari 2018 gäller nya lokala hälsoskyddsföreskrifter i Bollnäs kommun. Dessa innebär bland annat att tillåten tid för tomgångskörning minskats. Tyvärr har dessa nya regler ännu inte skyltats upp, vilket vi beklagar.

Kommunen kartlägger nu under vintern platser där tomgångskörning är vanligt förekommande och kommer därefter att skylta upp dessa med gällande regler. Vi kommer även att informera via sociala medier och andra tillgängliga kanaler och på så sätt göra reglerna kända.

Kjell Petersson, Samhällsbyggnadschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel