Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns inte mod väljs förnekelse

Folkhälsoproblem Vi har uppmärksammat att det finns en föreställning att det bästa sättet att lösa mobbning och trakasserier är att vara tyst och inte "mata trollen" – de som trakasserar – med uppmärksamhet.

Det är för oss ett märkligt resonemang att så många tycks tro att det går att komma tillrätta med ett gigantiskt samhälls- och folkhälsoproblem genom tystnad.

Vi är övertygade om att för att kunna förändra en situation behöver man erkänna och ta ansvar för verkligheten, som den ser ut i nuläget. Att stoppa huvudet i sanden, tänka positivt eller att använda sig av resonemang likt det du lägger energi på växer, anser vi är felaktigt i en akut situation. Frågan är vad som hade hänt när det gäller slaveri, apartheid och nazismens utbredning, till exempel, om ingen gett fokus åt fenomenen? Med största sannolikhet hade inget av de samhällsproblemen försvunnit genom enbart tystnad. Vi är intresserade av att agera i sak och vill lägga energi och fokus på förändringsarbete – inte på förövarna i sig.

Kanske finns det fler anledningar till att mobbning stannar i tystnaden. Det egna samvetet kanske inte är helt rent. Även om deltagande i öppen mobbning inte nödvändigtvis behöver ha varit fallet kan skulden påminna om en medlöparhandling, om än aldrig så liten. Skuld förlamar och det behövs mod för att bryta förlamningen. Finns inte modet, väljs ofta förnekelse. Man väljer då att inte se mobbningstendenserna, varken i andra eller i sig själv.

Ytterligare ett perspektiv vi vill ta upp är tanken på att vi alla är ett. Utifrån den ökande medvetenheten som nu växer fram vad gäller hur vi alla mer eller mindre är medskyldiga till hur vi utnyttjar naturresurser, miljö, djur, etcetera, så anser vi att det blir svårare och svårare att gömma sig bakom föreställningen att saker och ting löser sig av sig självt. Alldeles oavsett vad det gäller så trycker det egna ansvaret på och kräver sitt för att förändringar ska ske.

Verkligheten kommer i kapp och det gäller självklart också den mobbning som sker på nätet. Håller vi fast vid föreställningen om att det gäller bara andra så är det bara en tidsfråga innan det drabbar oss själva. På det sättet är vi verkligen en enhet allihop – och det som drabbar en kommer oundvikligen att, inom många områden, drabba oss alla. Det är konsekvensen av att vi som mänsklighet hör ihop, oavsett vad vi anser om den tanken.

Utifrån ovanstående anser vi:

* att ett problem enbart motverkas genom att synliggöras

* att tystnaden när det gäller mobbning måste brytas

* att mobbning är ett så stort samhälls- och folkhälsoproblem att det måste tas på allvar genom att en heltäckande lagstiftning mot mobbning införs nu, samt

* att alla måste hjälpas åt för att förhindra och motverka mobbning

Nina Jansdotter

beteendevetare och författare

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö

Agneta Oreheim

socionom, drömterapeut och astrolog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel