Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns enorma möjligheter

I alla tider har skogen spelat en avgörande roll för Sverige – som inkomst- och energikälla, men också som hävstång in i det industrialiserade samhället när skogen blev en motor i vår ekonomi och vår främsta exportkälla samt i vårt län en stor arbetsplats.

Redan i dag kommer mer än en tredjedel av all den energi vi använder i Sverige från biobränslen, och allra mest från skogen. Den växande svenska skogen är en av förklaringarna till att vi i Sverige redan i dag har lyckats med konststycket som många andra länder förundras över: Låga klimatutsläpp samtidigt som vi har hög ekonomisk tillväxt. Samtidigt som vi ska ta vara på möjligheten att producera mer biobränslen i Sverige, som kan ersätta bensin och diesel i våra och resterande världens bilar. Skogen behövs för att vi ska kunna ställa om till hållbara transporter.

Utredningar pekar på att vi redan inom några år skulle kunna producera tio gånger mer biodrivmedel från skogsråvara än vad vi gör i dag. Och på lite längre sikt kan biodrivmedel från skogen stå för mer än hälften av hela energibehovet i våra transporter. Det är bra besked, och fantastiska nyheter för landsbygden, samt alla vi som kör bil i Sverige.

Men möjligheterna stannar inte där. Den växande svenska skogen behövs också som råvara för att vi ska kunna producera nya förnybara material och produkter. Träbyggandet är på uppgång igen, och byggbranschen klarar nu av att göra allt större och allt mer avancerade konstruktioner i trä. För en hel del av våra byggnaders klimatpåverkan uppstår redan när huset byggs, och en av byggindustrins stora utsläppsbovar är cementindustrin. Byter man betongen mot trä så får man en dubbel klimatvinst, man ersätter ett material som producerats med mycket fossil energi med ett förnybart, samtidigt som man ersätter en utsläppsbov med ett kollager i form av en träkonstruktion som kommer stå i flera årtionden framöver.

Men vårt skogsbruk behöver inte försämrade villkor. Vi måste ha en politik som ger möjlighet till aktivt skogsbruk, vi behöver därför slippa skatt på avstånd, vi behöver inte återinförd skogsvårdsavgift eller klåfingriga EU-tjänstemän som begränsar vår lokala förvaltning av djurstammar.

Hans Jonsson (C)

Edsbyn

Sören Görgård (C)

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel