Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnmarksgrupp på fem utflykter

Finnmarken historiegrupp gjorde fem utflykter i juli.

Annons

Den första turen började vid Näveråsvallen där Jan Hedman gav en intressant presentation av den artrika växtligheten. Skogen håller dock på att återta terrängen.

Näveråsvallen och Svartåvallen är Fågelsjövallar där vapenfria samvetsömma värnpliktiga var förlagda och arbetade med kolvedhuggning och vägbyggen på 1920-talet.

På 1950-talet hölls fortsättningsskola i skogsarbete för unga pojkar på Svartåvallen. Göran Åsberg visade några av byggnaderna på vallarna.

Vid den andra uflykten samlades 30 personer vid Voxbron. Lusugnen vid Voxnans strand var första sevärdheten för kvällen och den minner om flottningsepoken då röken och värmen från stenrösugnen gjorde att lössen försvann från kläderna.

Ett besök gjordes hos Jan Erik Olson, Björkberg, som har ett torn på sitt hus. Ett snabbstopp gjordes också vid Bäcksveden.

Sista stoppet var vid Hudiesenlahti, en vik vid Storhamrasjön. Här bor Lisa och Michael under sommarmånaderna och de har byggprojekt och odlingar på gång. Hudiesenlahti var platsen där Sjö-Johan bodde, och här spelade Jonas Sima in delar av filmen Döden i finnskogarna.

Torsdagen under Loosveckan gick turen till Losvallen, en mycket gammal vall norr om Dåasen som tillhörde Färilabönderna. Vallen finns omnämnd i tingsprotokoll från 1740-talet och här fanns tidigare många vallstugor.

Det som finns kvar idag är ett småbruk som Verner Petrusson byggde och brukade. Hans familj bodde där på 1930-talet.

Trots dåligt väder samlades 45 personer i Djupsjöberg vid gården Söribacken eller Svantes för fjärde utflykten. Yngve berättade om tragiken bakom det stora halvfärdiga boningshuset. Hustrun dog i barnsäng 1910. 1919 dog maken på Fågelsjö station då hö skulle lastas av tåget. De två döttrarna blev fosterbarn i Remmen. Två ättlingar till dem deltog under kvällen.

Älgemyra togs upp av Per Svensson från Halla, bror till Jonas Joll Svensson och gift med Maria Andersdotter från Björkberg, Hamra. Flera deltagare i utflykten härstammade från Älgemyra som brann ner till grunden 1947.

Femte och sista utflykten gick till Kårböleskog som även kallats Boorskogen, Löfåsen och Björkskog. Omkring 45 personer deltog denna kväll. I stamhemmanet Hemigården gav Birgitta Dahlström besökarna en gedigen historik, från första finnen Anders Pålsson som 1633 slog sig ned på den högst belägna platsen och fram till i dag.

Efter fikat tog Birgitta sällskapet med på byvandring till Smens där hon själv bor med sambon Sven Erik och sedan till Vallen, även kallad Snickartorpet.

Kvällen avslutades vid Östigårn och en blick ned mot skolan som byggdes 1916. Alla var mycket nöjda med kvällens historik om en levande by.

Finnmarksutflykterna baseras på enkelhet och på personer som ställer upp ideellt. Ingen anmälan, egna bilar och eget fika. Någon från Finnmarkens historiegrupp är ansvarig för varje tur och finns vid samlingspunkten.

Historiegruppen samarbetar med ABF.

Annons