Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finland 100 år: Dåtid, nutid och framtid på historiska hotell Kämp

Det finns ingen adress i Finland som är mer legendarisk än Norra Esplanaden 29. Ingen annan byggnad är heller mer mytomspunnen för det moderna Finlands dramatiska historia.

Det var här som Carl Wilhelm Kämp satsade på att bygga ett lyxhotell på vägen mellan St Petersburg och Stockholm. Ett hotell vars namn klingar som Waldorf Astoria eller Ritz - inte bara lyx och flärd utan också en mötesplats.

När portarna öppnade 1887 blev Kämp snabbt hjärtat i societetsliv och internationellt umgänge. Säg den som inte bott här, säg den roll som Kämp inte spelat i Finlands historia. Här har konstnärer, drömmare, frihetskämpar, journalister, spioner och sändebud varit på besök.

I salarna har tonsättaren Jean Sibelius och konstnären Axel Gallen-Kallela festat, här har Mannerheim bott. När Pehr Evind Svinhufvud kom tillbaka från sin treåriga sibiriska deportation tog han in på Kämp. Svinhufvud blev senare det självständiga landets första riksföreståndare och dess tredje president.

Läs mer: Varningen, Finlands självständighet kan ifrågasättas

På Kämp hade den tyska generalen Rüdiger von der Goltz sitt högkvarter 1918, när Tyskland intervenerade i det finska inbördeskriget. Och efter andra världskriget var Andrej Zjdanov, ledare för den sovjetdominerade kontrollkommissionen, ofta på hotellet.

När Vinterkriget bröt ut 1939 kom världens alla journalister hit för att följa det lilla Finlands överlevnadskamp. På hotellet inrymde utrikesministeriet sin presstjänst och här fanns legendarer som Martha Gellhorn i baren med speglar och kristallkronor.

Under den här tiden förstärkte man barens väggar och tak med träbalkar för att göra det säkrare mot bomber. Det var här en brandbomb fick Barbro Alving glömma cigaretterna och Kurt Andersson att av ren förskräckelse släcka sin pipa i brännvin.

Finland hade under 1930-talet förberett sig för ett propagandakrig. Och med uppmärksamheten och det internationella stödet får man nog anse att blev det minst lika framgångsrikt som försvarskampen i fält.

Det internationella stödet för Finland blev starkt. Sverige satte en frivilligkår på fötter, gav en tredjedel av sitt flygvapen, ammunition, vapen, krediter och omfattande civilt stöd. Från Danmark och Norge kom också frivilliga, vapenhjälp och krediter. Andra länder skickade också hjälp.

Läs mer: Vi sköt så många vi kunde men det räckte inte

USA bistod med pengar, vapen kom från Frankrike och Storbritannien. Från Ungern kom en bataljon frivilliga. Fascistiska Italien skickade 35 flygplan och nästan 100 000 gevär, det mesta stoppades dock av Hitler som vid den tidpunkten var allierad med Ryssland.

Så det är på inte vilket ställe som helst som den finländska journalisten Yrsa Grüne, med inriktning på säkerhetspolitik, och med trettio års skrivande för Hufvudstadsbladet bakom sig och jag träffas.

Jag är nog väldigt bekymrad över historielösheten som breder sig ut. Men det handlar inte bara om en backspegel att titta bakåt, man måste också ha en stor vindruta och titta framåt.

Yrsa Grüne pekar på att både Finland och i synnerhet Sverige har förändrats med en stor andel av befolkningen som har sina rötter någon annanstans ifrån. Med det förändras också den historiska kopplingen mellan Sverige och Finland. I Finland lever även taggen att Sverige sökte medlemskap i EU utan att konsultera Finland kvar, liksom minnet att försvarssamarbetena på 1930-talet aldrig blev verklighet.

– Jag är inte riktigt säker att man i Sverige kommer att ta hänsyn till Finland i framtiden när man fattar säkerhetspolitiska beslut även om jag hoppas det.

Sverige och Finland samarbetar idag allt djupare säkerhetspolitiskt. Idag finns permanent stationerade tjänstemän från det andra landet i Stockholm och Helsingfors som är inne och jobbar på UD och Försvarsdepartement. Svenska och finländska försvarsmakterna övar allt mer intensivt på marken, i luften och till sjöss. Försvarsplaneringen går bortom fredstida förhållandena, även om en formell försvarsunion inte finns på bordet.

Läs mer: Vi ska försvara oss som lejon och tigrar tillsammans

Samtidigt är både Sverige och Finland förbundna i EU:s Lissabonfördrag 42.7 att stödja varandra och andra EU-länder i en kris eller ett krig. Och det svensk-finländska samarbetet kommer vi att få höra mer om.

– Jag tror man fortsätter att prata om att man har det utökade samarbetet, men frågorna vad som händer i en krissituation är obesvarade.

Även om Sverige och Finland är överens om det mesta som är viktigt i säkerhetspolitiken för små demokratiska stater så finns det saker som skiljer sig åt. Den finländska regeringen gav klartecken till att NordStream 2, ägt av det ryska statliga energibolaget Gazprom, får hyra hamnar i Kotka och Hangö.

Svenska regeringen fick Region Gotland att backa om Slite men Karlshamn stod på sig med hänvisning till kommunalt självstyre.

– Där tycker jag Sverige står mer för en helhetssyn och gör en bedömning ur flera olika grunder. I Finland har man mer velat skilja ekonomi och säkerhet åt trots att Ryssland i sina militära doktriner nu sagt att de vid behov kan försvara sina ekonomiska intressen med militära medel.

– Det är bekymmersamt att man ser olika på det, och det är bekymmersamt i den finländska debatten att man vill separera det här.

Läs mer: Den kalla vinden från öster är tillbaka i Finland

Jag tänkte ta det där F-ordet i min mun. Finlandisering. Är det vad vi nu ser, den gamla finlandiseringsreflexen som smyger sig tillbaka i debatten?

– Det är vad många är rädda för. Det handlar inte bara NordStream utan även om Fennovoima, kärnkraftsbygget. Det har hela tiden under EU-sanktionernas tid funnits en viss falang som tyckt att vi måste kunna ha ekonomiska relationer med Ryssland istället för sanktioner.

I den säkerhetspolitiska brydsamma tid som Sverige och Finland nu är inne i pekar Yrsa Grüne på den finländska traditionen att i debatten inte utmana beslutsfattarna, vilket är en skillnad jämfört med Sverige.

– Jag tycker personligen att vi i Finland alldeles för lite ifrågasätter och protesterar. Vi sväljer utan att kunna reda ut och förstå vissa beslut. Vi har en förfärligt stor backspel nu när vi firar hundra år där vi går igenom alla krig, men hur stor är egentligen vindrutan framåt?

Och var ställer man den frågan, om inte på Norra Esplanaden 29? På hotell Kämp har en utmanande tid och en okänd framtid alltid diskuterats.

Lyssna på hela samtalet på Podd72.se eller ladda ned från iTunes och Acast

Säkerhetspolitisk tidslinje Finland-Sverige

1809 Sverige förlorar de finländska landskapen till Ryssland i freden i Fredrikshamn.

1854 Den brittisk-franska flotta som förstör Bommarsund utgår från Fårösund på Gotland.

1917 Finland utropar självständighet 6/12.

1918 Självständigheten erkänns av Ryssland och Sverige på samma dag. Finska inbördeskriget utkämpas där en svensk frivillig brigad deltar på den vita sidan. Befälhavare är general Mannerheim.

1921 Ålandsfrågan mellan Sverige och Finland avgörs av Nationernas Förbund.

1928 Första finländska sonderingen om vapenhjälp från Sverige i händelse för krig.

1938 Stockholmsplanen, om gemensamt svenskt-finländskt försvar av Åland, stoppas av Sovjetunionen.

1939 Finska vinterkriget bryter ut.

1940 En svensk frivilligkår anländer till Finland. Sverige bistår med både krediter och omfattande materiell hjälp. Sverige definierar sig själv som "icke krigförande" och inte neutralt.

1941 Fortsättningskriget bryter ut. En svensk frivilligbataljon deltar i befrielsen av Hangö.

Läs mer: Okänd Soldat ett krigshelvete som känns

1944 Vid Fortsättningskrigets slut tar Sverige emot den finländska underrättelsetjänstens arkiv, samt medarbetare och deras familjer, i operation Stella Polaris.

1946 Sverige går med i FN.

1948 Finland skriver på VSB-pakten med Sovjetunionen.

1949 Förhandlingarna om en Skandinavisk försvarsunionen bryter samman. Sverige står utanför Nato med hänvisning till Finland. Norge, Danmark och Island går med i Nato.

1952 Nordiska rådet bildas, men utan Finland.

1955 Efter Stalins död (1953) kan nu Finland gå med i Nordiska Rådet och FN.

1956 Sovjetunionen lämnar tillbaka militärbasen Porkala, tre mil utanför Helsingfors.

1990 S i Sverige svänger om medlemskap i EU.

1991 Finland säger upp VSB-pakten. Sverige söker medlemskap i EU.

1992 Finland söker medlemskap i EU.

1995 Sverige och Finland går med i EU.

1999 Finland går med i eurosamarbetet.

2014 Sverige och Finland blir ”VIP-medlemmar” i Natos partnerskap. Finland ratificerar värdlandsavtalet med Nato.

2015 Sverige och Finland aviserar fördjupat samarbete inom försvaret.

2016 Sverige ratificerar värdlandsavtalet.

2017 Sverige genomför försvarsmaktsövningen Aurora, med deltagande från bland annat Finland.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#30 Finland 100 år: Okänd soldat och samtal med Ylva Grüne på Hotell Kämp

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar