Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fingret slets av på jobbet – nu ställs företaget inför rätta

Kvinnan fastnade med handsken i en pelarborr och tvingades amputera ett finger efter olyckan. Nu pågår rättegången om arbetsmiljöbrott.

Det var en vanlig arbetsdag på Metallprodukter i Edsbyn. En av de anställda skulle utföra ett moment vid pelarborren, som så många gånger förr.

Kvinnan höll i ett bordsben och stod en bit ifrån pelarborren, den där dagen i oktober 2012. Sedan gick något fel, berättade hon under rättegången i Hudiksvalls tingsrätt.

– Det som inte ska hända, hände efter 20 år.

Exakt hur olyckan skedde, minns hon inte. Men den ena handsken fastnade och snurrades in i maskinen. Hon ryckte till och lyckades få loss handen.

Flera fingrar skadades, och ett finger opererades. Några dagar senare tvingades hon ändå att amputera fingret.

Med tanke på säkerheten var det sagt att man inte skulle använda handskar vid pelarborren. Trots det förekom det att de anställda använde handskar, när det var oljiga delar som skulle hanteras.

– Andra på företaget gjorde samma prioriteringar och ledningen kände till det, berättade kvinnan.

Läs även: Vallviks bruk till domstol efter dödsolycka

Arbetsmiljöverket kom till arbetsplatsen efter olyckan och konstaterade att maskinen saknade skydd för rörliga delar.

– Det systematiska arbetsmiljöarbetet har inte skett enligt regelverket eftersom man inte uppmärksammat riskerna vid pelarborren, sa Charlotta Tanner, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Åklagaren anser att företaget har gjort sig skyldigt till arbetsmiljöbrott genom vållande till personskada. Företaget har brustit på fyra punkter, enligt åklagaren.

Hon anser att en godtagbar riskbedöming inte har gjorts, att arbetstagaren inte haft tillräcklig kunskap om riskerna i arbetet med pelarborrmaskinen, att inte tillräcklig information lämnats till arbetstagaren om riskerna och att inte tillräckliga åtgärder vidtagits för att förebygga olycksfall vid maskinen.

Efter olyckan monterade Metallprodukter i Edsbyn skydd på maskinerna.

Läs även: Anställd klämdes till döds på Ala sågverk i Ljusne

Företagets juridiska ombud sa under rättegången att det är först på senare år som Arbetsmiljöverket har ställt krav på skydd på pelarborrar.

– Oaktsamheten ska vara så klandervärd att den är straffbar, det är det åklagaren ska bevisa, sa Helena Edman vid Teknikföretagen.

Hon framhöll också att den anställda hade över 20 års erfarenhet och hade informerats om riskerna.

Rättegången väntas fortsätta under fredagen, Om företaget fälls riskerar det att få betala en företagsbot på 300 000 kronor.

Läs även: Sågverk frias efter dödsolycka