Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fingrarna i syltburken

Vi går väl inte runt och tänker på vad kommunfullmäktige gör så där till vardags.

Gävleborgarnas intresse för att rösta i EU är lägst i landet, förra valet lät nästan två tredjedelar av invånarna bli. Argumentet för många är att det som sker på EU-nivå inte berör den som bor i Bergsjö eller Alfta.

Men det stämmer helt enkelt inte. I valet i maj ska EU-ländernas medborgare välja de representanter som kommer sitta i parlamentet. Dessa personer kommer sedan att rösta fram nya lagar som gäller för samtliga medlemsländer. Och det är inte beslut som seglar ovanför huvudet på oss medborgare, det är beslut som i allra högsta grad berör vår vardag. Runt 60 procent av besluten i kommunfullmäktige, oavsett om det är i Stockholm eller i Ljusdal, påverkas direkt eller indirekt av EU-beslut.

Men vi går väl inte runt och tänker på vad kommunfullmäktige gör så där till vardags. Låt oss därför ta ett steg ännu närmare det som händer varje dag. Vid frukostbordet.

Du dukar fram sylt, fil, falukorv och bröd. På samtliga varor finns ett bäst-före-datum, eller i vissa fall sista förbrukningsdag. Detta är enligt EU:s regler.

Vänd på syltburken. För att det över huvud taget ska kunna kallas för "sylt" måste det vara minst 35 gram frukt per 100 gram. Jag noterade nyligen en burk med färdig guacamole, mexikansk avokadoröra, som innehöll 0,4 procent avokado. Uppenbarligen finns inte liknande regler för den typen av röror. Visst kan man känna sig lurad?

Men röran omfattades åtminstone av EU-s regler om innehållsförteckningar. Enligt EU-reglerna ska det på alla förpackningar finnas en förteckning i storleksordning där den ingrediens som varan mest består av ska stå först. Då kan man lätt se att guacamolen placerade avokado fjärde sist på sin lista. På många syltburkar är den första ingrediensen för övrigt socker.

På falukorvens plastförpackning syns EU-flaggan och "Garanterat traditionell specialitet". Det innebär att korven har särartskyddats. Ett sådant skydd kan EU ge till produkter som består av råvaror som har en traditionell sammansättning eller som framställs genom traditionella tillverkningsmetoder.

En massa små vardagliga saker. Som är en del av en stor maskin. En av grundidéerna med EU är att länderna ska ha en gemensam marknad där varor ska kunna säljas från det ena landet till det andra utan hinder. Det finns därför regler som gör att livsmedlen är godkända i alla EU-länder. Livsmedelspolitiken har på senare tid mer och mer börjat handla om konsumentfrågor och folkhälsa. Kriser som galna kosjukan och mul- och klövsjukan gjorde att livsmedelssäkerheten hamnade i fokus.

Eftersom valdeltagandet ofta är lågt till Europaparlamentet betyder varje röst desto mer. Mindre uppstickare kan göra succéval, se Junilistan och Piratpartiet, medan de stora jättarna kan misslyckas. I dagsläget har Sverige 20 ledamöter av totalt 766. Även om det kan tyckas som om EU:s beslutsstruktur är en ogenomtränglig djungel är det många gånger hårda politiska konflikter som föregår besluten. De svenska parlamentarikerna tycker ofta olika. Det spelar därför roll vilka vi röstar på, och ATT vi röstar. Det avgör vilka beslut som tas, om det är beslut som överhuvudtaget ska tas – man kan ju tycka att det här med sylt inte alls är sådant som EU ska syssla med– och därmed också hur vår vardag ser ut i framtiden.