Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finfin filmmusik

Varje gång jag ser en film eller på tv, ligger telefonen tryggt vid min sida. Ja, jag erkänner, i tråkiga passager slöglor jag på telefonen, eftersom jag likt nästan alla andra är beroende av den och den ständiga förströelsen. Jag är dålig på att ha tråkigt.

Men det är främst för att snabbt kunna googla på låtar som hörs i filmen/tv-serien/reklamen. Det dyker ju allt som oftast upp små pärlor (och varje gång tänker jag att musikläggare är mitt absoluta drömyrke). Och har jag sällskap framför filmen får detta sällskap finna sig i det retliga i att jag då och då trycker på pausknappen och spolar tillbaka, för att urskilja textrader och frenetiskt googla.

Det har nämnts förr men tål att nämnas igen – i flamländska bluegrassiga filmen "The broken circle breakdown" är hela soundtracket magnifikt. "Wayfarin' stranger", den gamla amerikanska dängan, putsas till och blir en hjärtskärande vacker historia. Och Townes van Zandts ganska stompiga "If I needed you" blir en lugn och fin duett i Johan Heldenberghs och Veerle Baetens ömsinta version.

På SVT dök det nyligen upp en ny amerikansk polisserie, med Blair Underwood som rullstolsburen polis. Tv-serien fastnade inte i minnet, men den irländske singer/songwritern Glen Hansards "Leave" gjorde det (det gjorde också det faktum att Hansard ser ut precis som Doktor Cox i "Scrubs", lockig och rödhårig, fast med mer skägg). Nedstämd gitarrbaserad lagom ledsen låt, som stegras till arga skrikande rader, argt hamrande på gitarren och lagom mycket bitterhet. Låten var med på Glen Hansards och Markéta Irglovás duo The Swell seasons första skiva.

Häromdagen såg jag om den alldeles utmärkta filmen "Boy" från Nya Zeeland, ett underfundigt kaxigt drama med en mycket sorgsen underton. Grymt skådespeleri av fantastiska barnskådisar, knasiga scener och fin musik. Det nyzeeländska indierockbandet "The Phoenix Foundation" sjunger en alldeles fantastisk låt, "Here we are", under en fin scen i filmen. Drömsk pop med Beatlesvibbar. Och detta i en film som alla borde se, helst i går.