Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Final för unga företag

Ett läsår av nya erfarenheter rundas av. 80 elever på Staffangymnasiet har startat, drivit och nu avvecklat sina egna UF-företag.

Kafeterian på Staffangymnasiet fylldes av tredjeårselever på tisdagen som skulle fira avslutningen för sina UF-företag. Under ett år har de drivit egna företag med riktiga varor och tjänster, från start till avveckling. Resan har varit lång och lärorik för många.

– Det har varit roligt att se variationen på företagen och utvecklingen för eleverna är enorm. En del kan vara osäkra när de börjar, men de har växt otroligt som människor, säger Maria Löfström, UF-samordnare på Staffangymnasiet.

Två av årets företag tilldelades varsitt stipendium från projektet Hearts of gold, som riktar in sig på unga entreprenörer.

– Vi vill inspirera eleverna till att våga se möjligheter och gå sin väg, säger projektledaren Jörgen Ringman.

Eleverna Emma Bergström, Hanna Eriksson och Maria Rönngren satsade på att tillverka egna nyttiga powerbars som såldes i skolkafeterian i företaget Snack'n'Treat. De prisades bland annat för sin förmåga att hitta en marknad och se kreativa lösningar.

Tydliga mål, gemensam utveckling och att våga göra något seriöst av sin hobby var något som Aesthetic UF belönades för. Deras affärsidé var att erbjuda sina tjänster som frilansmusiker.

– Det är jätteroligt och stort för oss att få en bekräftelse på att folk tycker det vi gör är bra. Vi har jobbat hårt, säger Åse Björk, en av de elva företagarna i Aesthetic UF, som fick stipendium.

Härnäst väntar studenten för eleverna och Ingrid Nyström, kommunens näringslivsutvecklare, passade på att uppmana de unga entreprenörerna att stanna kvar i Söderhamn och så småningom ta en plats kommunens näringsliv.