Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmveckan drog igång i Bollnäs

På lördagen startade den sjätte upplagan av Filmfest Bollnäs, som pågår i drygt en vecka.
Invigningsdokumentären "Fotbollens sista proletärer" ledde inte till folkstorm, men uppskattades av de som var där.

Att invigningsfilmen "Fotbollens sista proletärer" nyligen visats i Sveriges television var inget som arrangörerna av Filmfest Bollnäs kunde veta i förväg. Lördagseftermiddagens fina höstväder hade säkert också ett finger med i spelet, när bara ett tiotal besökare satte sig i biosalongen på Röda kvarn i Bollnäs.

– Synd, för det är en jäkla bra film, säger Tina Mansson, ordförande i föreningen Filmfest Bollnäs.

Men de som var där uppskattade dokumentären så pass att de stannade kvar för extramaterialet som ena regissören Carl Pontus Hjorthén hade med sig. Han berättade om filmen, som både är en kärleksförklaring till fotbollsklubben IFK Göteborg och ett politiskt inslag, i ett samtal med Hälsingetidningars sportchef Tomas Froms.

Själv är han inte fanatiskt intresserad av fotboll, förklarade Carl Pontus Hjorthén. Men minnena från 1982 är starka, då han som 12-åring såg IFK Göteborg vinna UEFA-cupen som första svenska lag.

Mot de rika proffsklubbarna ute i övriga Europa slogs "Blåvitt" som bestod av rörmokare, kockar och fritidsledare.

– De är väldigt olika de här killarna, dynamiken gjorde att de blev så stora, anar Carl Pontus Hjorthén.

På frågan om de i dag ses som losers eller som folkhemshjältar för att de fortfarande arbetar, svarar han:

– De är ju mina idoler, jag tycker att det är hur coolt som helst att de fortsätter vara arbetargubbar.

Arbetarideal och tidigare statsministern Olof Palme har en del i filmen, som inte är tänkt att vara ett sportreportage.

– Jag är inte någon som följer fotboll men det är ändå väldigt känslosamt, sa Marie Centerwall, socialdemokratiskt kommunalråd i Bollnäs, om dokumentären.

Filmfest Bollnäs arrangeras för sjätte gången och pågår till och med söndag.

– Lite nya grejer är det, berättar Tina Mansson.

Måndagens seniorbio visas på dagtid på Röda kvarn, med ett filmval som tagits fram tillsammans med pensionärsorganisationerna – "Hur många lingon finns det i världen". Dansföreställning i tredimensionellt blir det på torsdag på samma biograf, med dokumentären Pina.

Tina Mansson är nyfiken på hur många som kommer när musikern Pär Engman visar en ännu hemlig film på Röda kvarn nästa lördag. Inte ens Tina Mansson själv vet vad det blir på duken. Samtalet innan kommer att leda fram till den film som är en av Pär Engmans favoriter.

Dessutom kan film visas på tre digitaliserade biografer i år, i en kommun som för inte så länge sedan riskerade att stå helt utan biograf.