Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmskapare tillbaka i sin hembygd – vill berätta bortglömda historier

Sedan åtta år tillbaka bor Maya Lindh i London men nu är hon tilbaka i Dellenbygden för att jobba med flera filmprojekt under sommaren.

För en vecka sedan landade Maya Lindh i Sverige och kom tillbaka till sina hemtrakter. I sommar regisserar hon Hälsinge Låtverkstads föreställning på träteatern i Järvsö, arbetar med ett integrationsprojekt och gör research inför en kommande långfilm.

– Det är inspirerande att jobba här och det är kul att få folk att komma hit för att skapa projekt på landsbygden, säger Maya som själv växte upp i Bergsjö.

Integrationsprojektet, som stöttas av Nordanstigs kommun och Region Gävleborg, går ut på att nyanlända flyktingar och svenska ungdomar tillsammans skapar en kortfilm. De arbetar fram manuset ihop och sen sätts det ihop av ett professionellt filmteam.

– Det är en spelfilm om unga karaktärer. Den har lite av allt, action, drama och komedi, berättar Maya.

Läs mer: Det svänger om låtverkstans nya föreställning

Maya blev nyligen prisad med Region Gävleborgs kulturstipendium på 25 000 kronor. Stipendiepengarna ska hon använda till att göra en film om en spelkvinna från Jämtland och i sommar kommer hon att påbörja med researscharbetet.

Läs mer: Åtta stipeniater prisades under Regionsmöte

– Drömmen är att det ska bli en jättefin långfilm.

Filmen kommer att handla om Sigrid Ward som levde på slutet av 1800-talet. Med Mayas intresse för historia och folkmusik blev hon snabbt inspirerad när hon för första gången hörde om Sigrid på radion. Hon förklarar att hon tycker det är särskilt viktigt att berätta om kvinnor inom folkmusiken.

– Jag har växt upp med folkmusiken och jag har haft flera kvinnliga folkmusiker runt mig som gör fantastisk musik, men det saknas i historien, fast det säkert fanns då med.

Har du ett politiskt budskap med filmerna som du gör?

– Jag har aldrig tänkt på mig så, men jag brinner för de här frågorna. Om jag kan göra skillnad så vill jag göra det.

Hennes intresse för musik och teater väcktes tidigt. Efter högstadiet flyttade hon till Stockholm för att påbörja sin musikalutbildning som sedan tog henne till scenskolan i London.

– Jag har alltid varit scenisk och gillat att uttrycka mig genom att sjunga, dansa och spela teater. Min pappa var teatermusiker och jag har varit mycket på träteatern här i Järvsö. Det var där jag såg hur häftigt det var med teater.

Förutom sina egna föreställningar och filmer har hon även varit delaktig med en liten roll i succéfilmen The Danish Girl och i höst är hon tillbaka i London, för att spela huvudrollen i en nyskriven pjäs. Hon har mycket på gång och tycks trivas med det.

- När det är kul är det svårt att stoppa sig.

Läs mer: Tystnad – tagning

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!